← terug naar alle GOTM's

GOTM – Praesidium Edition

Het negende Nemesis-jaar is ondertussen officieel gestart. Hoog tijd dus om het praesidium voor het komende academiejaar aan jullie voor te stellen! En laat de favo boardgame van iemand nu net veel vertellen over deze persoon… 😉

Betrayal at Baldur’s Gate:

  • Aantal spelers: 3-6
  • Complexity: medium

Betrayal at Baldur’s Gate is het favoriete spel van onze Preases. De geluksfactor, het coöperatieve element en het plotselinge verraad van één van je bontgenoten, konden Jori wel bekoren. Het is één van de eerste games die hij gespeeld heeft bij Nemesis en werd hierna direct een cadeau voor zijn eerstvolgende verjaardag. Als je het Jori vraagt, een echte aanrader dus!

In dit spel verken je samen met je medespelers Baldur’s Gate. Je ontdekt nieuwe deuren en bereid je samen voor op de verschrikkingen die nog moeten komen. Op het moment dat een van je bontgenoten het team verraad, breekt een gevecht tot de dood uit. Kunnen jij en je team de verrader overmeesteren?

Avatar the last airbender: fire nation rising:

  • Aantal spelers: 1-5
  • Complexity: low

Geef Jarne een kaartspel, voeg hier een vleugje geluk aan toe en je krijgt een gelukkige Vice-Preases. Vertel hem nu dat het spel ook nog eens coöperatief is en dan krijg je een ENORM gelukkige Vice-Preases. Dit spel is hij beginnen spelen met een vriendengroep die eigenlijk niet veel boardgames speelt, maar de sfeer zat zo goed dat ze direct verkocht waren. Geen toeval dus dat net dit spel het favoriete spel van Jarne is.

In Avatar: the last Airbender – Fire Nation Rising probeer je om de balans in de wereld te herstellen door de Fire Nation te verslaan. Dit doe je door met dobbelstenen te gooien om zo Helden te recruteren en Vijanden te verslaan. Maar let op dit gaat niet zonder slag of stoot… Slagen jullie erin om de Fire Nation te verslaan?

Flamecraft:

  • Aantal spelers: 1-5
  • Complexity: low

Flamecraft is de eerste comfort game dat Anke gespeeld heeft en ook hier was het liefde op het eerste gezicht. Ze had de doos zien staan in de WEC en wilde het graag eens proberen. Na één spel wist ze, ja, dit wordt mijn favo spel. Niet alleen het spel zelf heeft haar hart gewonnen, maar ook de designs van de draakjes en de ‘puns’ in de namen. Zeg nu zelf, wat heeft een spel nog meer nodig?

In Flamecraft probeer je om draakjes te matchen met de ideale winkel waar hun talenten kunnen openbloeien. Tijdens het spel kun je winkels betoveren zodat de draakjes verleid worden om wonderbaarlijke dingen te produceren. Door draken en winkels te helpen verdien je reputatie. Wie aan het einde van het spel de hoogste reputatie heeft, wint het spel!

Weerwolven van Wakkerdam:

  • Aantal spelers: 8-18
  • Complexity: low

Meritt heeft een aantal boardgames die ze heel leuk vindt, maar als die echt moet kiezen gaat die voor de nostalgie die ze terugvindt in Weerwolven van Wakkerdam. Met dit spel is ze opgegroeid. Het heeft dus een belangrijke betekenis voor hen. Daarnaast brengt Weerwolven van Wakkerdam ook altijd mensen samen. Een ideaal spel dus om met oude en nieuwe vrienden rond de tafel te zitten en om, net als Meritt, onvergetelijke herinneringen te maken.

In Weerwolven van Wakkerdam krijgt iedere spelen een kaart met daarop een bepaalde rol. Spelers kunnen ofwel burger zijn ofwel weerwolf. Afhankelijk van de rol die je krijgt, heb je een ander doel in dit spel. Als weerwolf probeer je de burgers onopgemerkt te verslinden en als burger probeer je de weerwolven weg te stemmen uit het dorp. Heb jij door welke rol je vrienden hebben?

Doolhof:

  • Aantal spelers: 2-4
  • Complexity: low

Ook Saro kiest voor een boardgame die haar terugbrengt naar vroeger. Doolhof is een spel dat ze vroeger altijd met een vriendinnetje van het lager speelde als ze bij elkaar waren. Het is dan ook dankzij dit vriendinnetje dat Saro van dit spel is gaan houden. Voor haar is dit dus een geweldig spel met vooral veel mooie herinneringen.

In Doolhof ga je op zoek naar schatten die verspreid liggen doorheen het doolhof. But here the catch… net als je denkt dat je er bijna bent, wordt de weg geblokkeerd door een muur! De speler die als eerste al zijn schatten kan verzamelen, is de winnaar van dit spel!

Terraforming Mars:

  • Aantal spelers: 1-5
  • Complexity: medium

Voor Bram was het direct duidelijk. Terraforming Mars is zijn ultieme favoriet. En daar heeft hij goede redenen voor. Bram houdt van spellen waar strategie een grote rol speelt en waarin geluk niet bestaat. Een spel waar je puur op je eigen keuzes kunt vertrouwen, das helemaal zijn ding!

Terraforming Mars is een deck-building game waarin je jouw eigen ‘bedrijf’ beheert en uitbreidt. Je investeert in technologie, grondstoffenproductie en gebouwen om zo Mars leefbaar te maken en op die manier zo veel mogelijk punten te verzamelen. Je moet echter goed inschatten wanneer je waarin investeert. Maak je de verkeerde keuze, dan raak je achterop in het spel. Voor wie houdt van een uitdagend en strategisch spel, is Terraforming Mars de ideale keuze!

Unmatched:

  • Aantal spelers: 2-4
  • Complexity: low

Vincent werd overtuigd door de Paalschacht ’23-’24 (Cédric) om eens Unmatched te proberen. Cédric’s enthousiasme was gewoon te aanstekelijk. Na een paar keer spelen vond Vincent dat hij klaar was om eens deel te nemen aan een toernooi. En jawel, op zijn eerste tornooi belandde hij al op de 4de plaats. Na nog wat oefenen kon hij op het volgende tornooi zelfs de zilveren medaille bemachtigen. Als je eens een spel wilt winnen van Vincent, met zijn ondertussen zeer uitgebreide collectie Unmatched sets, is dit spel dus misschien niet de juiste keuze…

In dit spel kruip je in de huid van een held en ga je het gevecht aan met een andere held. Je valt elkaar aan en probeert om elkaar te verslaan en ondertussen ook nog steeds jezelf te verdedigen. Het leuke aan dit spel is dat je verschillende sets met elkaar kunt combineren. Hierdoor raak steeds in een totaal ander spel verzeild en kun je eindeloos blijven spelen. Ideaal dus om je ADHD kantje een plezier te doen 😉

Warhammer 40.000:

  • Aantal spelers: 2
  • Complexity: medium

Voor onze Cantor mag het wel wat meer zijn dan enkel een boardgame. Daarom koos hij voor Warhammer 40k. Warhammer 40k gaat namelijk véél verder dan enkel een boardgame. Er hangt een enorm uitgebreid verhaal aan vast en heeft ondertussen ook al videogames etc.

Ik ga niet liegen, het verhaal is zo uitgebreid dat ik er oprecht zelf niet meer aan uitgeraak. Kan ik het spel uitleggen, nee absoluut niet. *Nervous laughter* Het is iets met vechten en elkaar. uitmoorden, tot daar ben ik mee… maar als je een deftige uitleg wilt, vraag je dit misschien beter aan Mauro. Hij zal dit in geuren en kleuren en met heel veel passie kunnen uitleggen. Das, in my opinion, beter dan een brakke, verwarrende, onvolledige chaos-uitleg. 😅

Altiplano:

  • Aantal spelers: 2-5
  • Complexity: medium

Na slechts één keer spelen van het spel Altiplano was ik volledig verkocht! Een goede dosis planning, een bag-building element en een klein beetje geluk… allemaal toffe spel elementen verwerkt in één spel… Zalig toch?! 🙂

In dit spel krijgt iedere speler een eigen karakter met een speciale eigenschap. Het is de bedoeling om, door gebruik te maken van deze speciale eigenschap en van de goederen die je al in bezit hebt, zo veel mogelijk goederen te produceren die je punten opleveren. Maar let op, plan je niet alles goed uit, dan kom je misschien wel minder snel aan nieuwe goederen dan gehoopt. Als jij de speler bent met de meeste punten aan het einde van het spel, ben jij de winnaar van Altiplano!

Tainted Grail:

  • Aantal spelers: 1-4
  • Complexity: medium

Voor Raymond was het kiezen van een favo boardgame geen gemakkelijke opgave. Na lang twijfelen, koos hij toch voor Tainted Grail: The Fall of Avalon. Dit spel speelde hij met een voormalige kotgenoot. Het heeft hem meer dan 60 uur gekost om het volledig uit te spelen!

In dit spel ga je op avontuur en probeer je om de mensen van Avalon te redden van de Wyrdness, een mist die de realiteit kan vervormen. Tainted Grail is een solo of coöperatieve adventure game. Je kan er zeker D&D elementen in terugvinden, maar 1 van de grootste verschillen is dat het vechten gebeurt met kaarten in plaats van dobbelstenen. Wat het spel voor Raymond zo sterk maakt, is dat je onderweg moeilijke keuzes moet maken die het verloop van het spel beïnvloeden. Ben jij, net als hem, een doorzetter en slaag je erin om het hele spel uit te spelen?

Here to Slay:

  • Aantal spelers: 2-6
  • Complexity: low

Here to slay is een van de eerste boardgames die Laure samen met Jori gespeeld heeft op een clubavond bij Nemesis. Dit spel heeft ze hierna ook nog heel vaak met Anke gespeeld… mega schattige helden verzamelen en monsters afslachten? Yes please.

In Here to Slay proberen alle spelers om zo snel mogelijk een volledige groep helden te verzamelen of om 3 monsters af te slachten. Dit laatste kun je doen door helden te verzamelen en ze sterker te maken door bijvoorbeeld objecten of magische kaarten. De speler die een van deze doelen als eerste voltooid, is de winnaar van dit spel!  

Begint het te kriebelen om een van deze spellen te spelen? Aarzel dan zeker niet om mij een berichtje te sturen & dan kom ik met veel plezier het spel aan jou en je vrienden uitleggen (Behalve Warhammer 40.000… Don’t you dare ask about it) 🙃

Wil je graag een van deze spellen toevoegen aan je eigen collectie via een online platform? Denk er dan eens aan om Trooper te gebruiken. Op die manier steun je niet alleen je eigen collectie, maar ook je geliefde spellenvereniging. *woop woop*

Voila, zo weten jullie ineens dat de helft van het praesidium fan is van mensen en andere wezens uitmoorden, ze hier en daar toch ook wel een nostalgische kant hebben, maar vooral dat ze stuk voor stuk een speciaal plekje in hun hart hebben voor boardgames. Nu jullie ons al een beetje kennen, rest mij voorlopig enkel nog te zeggen dat we er naar uit kijken om jullie beter te leren kennen. Als je ons ziet passeren op de clubavond, kom dan zeker eens een babbeltje slaan!

Tot binnenkort!

Gamemaster out 😉

Gamemaster - 1 October 2024