← terug naar alle GOTM's

Games of the Month – Praesidium Editie (Deel 1)

10/2022

Joepie! Het academiejaar is ondertussen (hopelijk) voor iedereen goed begonnen en oktober is ondertussen gestart. Dus het is tijd voor jullie favoriete (yeah right…) post van de maand. Deze maand stel ik jullie vijf spellen voor, op basis van wat het praesidium graag speelt. Leer ons een beetje beter kennen aan de hand van onze spellen, of kraak ons af net omwille van onze favoriete spellen, alles kan en alles mag (maar hou het wel beschaafd :D). Hopelijk zit er ook deze maand iets in dat ij wel eens zou durven spelen. Zoek je nog iemand/een spel, dan is hier de eerste brug gelegd.

GAME NR 1: Kanban EV (1-4 spelers) (Thomas)
Volgens velen nog steeds een Lacerda classic (naar de designer Vital Lacerda die ook al met Lisboa, On Mars, The Gallerist en meer kwam). In Kanban EV moet je de productie van elektrische voertuigen (EVs) overzien en zorgen dat dit proces zo efficiënt en vlot mogelijk verloopt. De spelers nemen de rol van rookie werknemers op zich die een carrière willen uitbouwen in de fabriek. Beheer jouw grondstoffen en leveranciers, verbeter en vernieuw jouw auto-onderdelen en wees niet bang om je handen vuil te maken om zo te productie te stimuleren en indruk te maken op de fabrieksbeheerder. Bereid je voor op onverwachte tekorten, er is geen ruimte voor fouten en de productie wacht niet op jou.

Kan jij het aan of zal je net zoals velen bezwijken onder de hoge werk/prestatiedruk?

GAME NR 2: Sherlock Holmes Consulting Detective (1-8 spelers) (Annick)
Ondertussen zijn er reeds verschillende uitwerkingen van dit spel, wat aantoont dat er zeker nog steeds voldoende interesse is voor dit genre van spellen. Verwacht geen dobbelstenen noch geluk, dit is een uitdaging voor het brein die je niet meer zal loslaten. Kies een scenario en probeer het mysterie op te lossen. Dankzij grondig onderzoek voorafgaand aan het designen van de scenario’s door de bedenkers, kan je zeker zijn dat jij slechts een reïncarnatie bent van de speurders die destijds op die zaak hebben gezeten. Jij bent misschien wel klaar voor wat speur- of puzzelwerk, maar zijn zij dat ook voor jou?

Haal die pijp maar alvast boven, want je zal alle hulp kunnen gebruiken!

GAME NR 3: Forgotten Waters (3-7 spelers) (Jens & Roos)
Ook een unieke co-op game mocht hier niet ontbreken. De kans is groot dat jullie komend academiejaar wel eens uit een hoek van de WEC een vertelstem zullen horen praten over The Kraken of een ander zeemonster. In Forgotten Waters nemen jullie de rol aan van piraten die uit zijn op zelfontwikkeling (gewoon meer Swagger krijgen), elk op een eigen manier, maar ook een gemeenschappelijk doel. Je zal als groep keuzes moeten maken waar niet iedereen even blij mee zal zijn maar na afloop kunnen jullie allemaal even nagenieten met een glaasje rum. Arrrrr iemand gaat al op avontuur en ik mag niet mee. Arrrr ik moet weer op het schip blijven om problemen op te lossen. Arrrr dat beest heeft weer op mijn hoofd geklopt en dat doet pijn…

Altijd al een piraat willen zijn maar geen idee hoe je het zou doen als piraat, ontdek het snel!

GAME NR 4: The King’s Dilemma (3-5 spelers) (Matthis)
The King’s Dilemma is een interactief verhalende ervaring met legacy elementen waarbij je als groep verschillende verhaallijnen door elkaar opvolgt en keuzes moet maken die (on)rechtstreeks invloed hebben op jezelf, de groep maar ook het koninkrijk. Elke speler verdedigt de belangen van een huis, elk met een eigen agenda en een eigen visie over hoe het koninkrijk geleid moet worden. Gooi jouw macht of geld in de strijd, in de hoop dat jij er als overwinnaar uit zal komen of bluf jouw weg richting jouw geheime plannen. Speel het slim en maak de juiste beslissingen, want voor je het weet is de koning dood of afgezet en begint alles opnieuw.

Hoe zou jij jouw geheime planning proberen uitvoeren?

GAME NR 5: It’s a wonderful world (1-5 spelers) (Bjorn)
Ooit al afgevraagd wat je zou krijgen als je een limiet zet op het aantal rondes bij Terraforming Mars (en er dan nog wat vage berekeningen van x en y aan toevoegt)? In It’s a Wonderful World probeer je in vijf rondes zoveel mogelijk punten te scoren. Hoe doe je dat? Door het beste te doen met de middelen die je krijgt, want ook anderen hebben hier invloed op. Kies welke gebouwen of technologieën je bouwt/ontwikkelt en durf op tijd deze te recycleren voor nieuwe. Plan jouw rondes, want je zal niet alles kunnen doen, laat kaarten met elkaar interageren en zorg dat je jouw middelen beter inzet dan die van jouw tegenstanders. Een toegankelijke enginebuilder voor wie weinig tijd heeft maar toch wel even wilt nadenken over hoe alles nu zo optimaal mogelijk geregeld moet worden.

Haal die rekenmachine en dat kladblad maar al boven, want ook zonder examens ontsnap je er niet aan!

Gamemaster - 4 October 2022