← terug naar alle GOTM's

GOTM (april) – (Modern) classics

In april 2023 kwam het leven van Klaus Teuber, de designer van de klassieker ‘De kolonisten van Catan’, tot een einde. Hij wordt vaak gezien als DE pionier op vlak van moderne board games en legde met het spel Catan de basis voor vele spellen zoals we die vandaag kennen. Om dit te herdenken gaan we deze maand back to basics en staat de Game Of The Month in het teken van (moderne) klassiekers!

  • Ticket to Ride

Aantal spelers: 2-5

Complexity: low

We beginnen deze maand  bij Ticket to Ride. Deze heeft tegenwoordig bijna geen introductie meer nodig, maar gezien het kennismakingsspel om dit spel draaide en ik toch van velen hoorde dat ze deze nog niet hebben gespeeld, wilde ik hem toch even in de GOTM vermelden. Ticket to Ride is een spel voor 2 tot 5 spelers waarbij de spelers spoorwegmagnaten zijn die belangrijke routes proberen te claimen om zo punten te verzamelen.

In Ticket to Ride verzamel je kaarten om vervolgens jouw kleur treinen op het bord te kunnen plaatsen om routes te claimen. Aan het begin van het spel krijg je een lange route (die ook het meeste punten waard is) en mag je eventueel ook sommige van de drie ontvangen korte routes houden. Je moet er echter wel rekening mee houden dat routes die af zijn op het einde van het spel punten opleveren, maar dat je de onafgewerkte routes in minpunten krijgt! Tijdens je beurt voer je 1 van de 3 mogelijke acties uit. De eerste mogelijkheid is het nemen van 2 kaarten uit het aanbod. De tweede mogelijke actie is kaarten spelen om treinwagons op het bord te plaatsen. Om bijvoorbeeld een groen gekleurde route van 4 vakjes te claimen, moet je 4 groene kaarten kunnen afleggen.De laatste mogelijke acties is het bij nemen van extra kleine routes, maar vergeet niet dat deze minpunten waard zijn als je ze niet voor het einde van het spel af krijgt! Over het einde van het spel gesproken, dit vindt plaats zodra er een speler is die X aantal wagons heeft geplaatst, wat de laatste ronde inzet. Degene die het meeste punten heeft verzameld, wint!

Why play ‘Ticket to ride’? Ticket to Ride blinkt uit in zijn eenvoud. Waar board games hiervoor vaak bekeken werden als moeilijk en complex, creëerde Ticket to Ride een omgeving waarbij het ook voor niet-boardgamers makkelijk was om aan boord te springen (do you get the joke? Cuz trains…). De uitdaging zit hem in het combineren van routes en anticiperen op de zetten van je tegenstanders. Het is namelijk belangrijk om in de gaten te houden welke verbindingen je tegenstanders op tafel proberen te leggen, zodat je op tijd die routes kan claimen waar ook zij op azen. Ondertussen bestaan er al heel veel verschillende versies van Ticket to Ride die vaak nog een eigen twist toevoegen. Zo zie je op de foto’s bijvoorbeeld de Europese versie die stations introduceert waarmee je routes van andere spelers kan ‘lenen’.

Link naar BGG: Ticket to Ride: Europe – 15th Anniversary | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Ticket to ride in about 3 minutes (youtube.com)

  • De zoektocht naar El Dorado

Aantal spelers: 2-4 spelers

Complexity: low

Naast het kennismakingsspel was ook de nadoop op een moderne klassieker gebaseerd: De zoektocht naar El Dorado. Het is een deck-building spel met een race-element voor 2 tot 4 spelers waarbij de spelers diep in de jungle op zoek gaan naar de schat van El Dorado.

El Dorado is een deck-builder, wat betekent dat je met een aantal basiskaarten het spel start, maar gaandeweg kaarten aan je stapel gaat toevoegen om deze beter en gevarieerder te maken. Tijdens je beurt mag je altijd de 4 kaarten in je hand spelen. Deze kan je spelen om op het bord vooruit te geraken of om nieuwe kaarten te kopen en aan je stapel toe te voegen. De regels aangaande bewegen zijn heel straightforward: wil je bijvoorbeeld naar een vakje met een kapmes bewegen, moet je een kaart met een kapmes-symbool spelen. Op sommige kaarten staat een goud-symbool. Deze kan je ook gebruiken om over het bord te bewegen, maar je kan ze ook als geld gebruiken om nieuwe kaarten te bemachtigen. Zodra je al je kaarten gebruikt hebt, gaan ze, samen met de eventuele kaarten die je hebt gekocht, naar de aflegstapel en trek je 4 nieuwe kaarten. Als je stapel op is, schud je je aflegstapel en vorm je daarmee een nieuwe stapel, waardoor je nu de kans hebt om je gekochte kaarten te kunnen trekken en benutten. De eerste speler die bij de tempel van El Dorado geraakt, wint!

Why play ‘De zoektocht naar El Dorado’? De zoektocht naar El Dorado is een deckbuilder in zijn meest pure vorm. Het belangrijkste bij een deck-builder zoals deze, is een goede balans creëren. Als je bijvoorbeeld een groot stuk bos (waarvoor je kaarten met kapmessen nodig hebt) voor je hebt liggen en heel veel van zo’n kaarten begint te kopen, kan het zijn dat je deck te zwaar beladen wordt. Als er dan bijvoorbeeld een groot stuk water volgt (waarvoor je kaarten met roeispanen nodig hebt), zorgt die grote hoeveelheid kaarten met kapmessen er enkel voor dat je minder snel bij de kaarten geraakt die je op dat moment nodig hebt. Om El Dorado te winnen moet je dus ook goed vooruitkijken.

Link naar BGG: The Quest for El Dorado | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: De Zoektocht naar El Dorado speluitleg – 999 Games (youtube.com)

  • Dixit

Aantal spelers: 3-8

Complexity: low

Het volgende spel is ideaal voor als je met een ietwat grotere groep een luchtig, maar vermakelijk spel op tafel wilt gooien. Dixit is een spel voor 3-8 spelers waarbij vooral je creativiteit en mensenkennis centraal staan.

In Dixit probeer je als eerste een x aantal punten te verzamelen. Elke speler heeft 5 kaarten in de hand met creatieve illustraties. Elke ronde kiest een speler een kaart uit zijn hand (zonder deze aan andere spelers te laten zien) en verzint hierbij een bepaalde clue. Deze clue kan een woord, een zin… zijn die de andere spelers naar de gekozen kaart zal moeten leiden. Na het geven van je clue, kiest iedere andere speler een kaart uit hun hand die volgens hen overeenstemt met de gegeven clue. Alle gekozen kaarten worden samen met de kaart van de clue gever geschud en in een willekeurige volgorde gelegd. De spelers moeten daarna aangeven welke kaart zij denken dat van de tipgever komt.Je clue moet je zo kiezen dat hij niet te duidelijk is zodat iedereen hem kan raden, maar ook zeker niet te vaag dat niemand de clue begrijpt. Op basis van hoe succesvol je tip was, of het al dan niet achterhalen welke kaart van de clue gever was, krijg je punten. Daarna wordt de volgende speler clue gever. De eerste die x aantal punten behaald, wint!

Why play “Dixit”? Dixit is een luchtig spel met prachtige illustraties die echt kan shinen bij grotere groepen. De kaarten presenteren vreemde taferelen, wat mogelijk maakt dat iedereen ze anders kan interpreteren. Bijgevolg is het een spel dat ideaal werkt als ijsbreker om mensen beter te leren kennen. Dixit werd zo een succes, dat er ondertussen al veel spellen zijn uitgekomen die verder bouwen op het principe: Mysterium (Park), Muse, Detective club, Obscurio, Stella…

Link naar BGG: Dixit | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: How to Play Dixit (youtube.com)

  • King of Tokyo

Aantal spelers: 2-6

Complexity: low

Na de rustige, feeërieke sfeer die Dixit bracht, gaan we alles behalve naadloos over naar een spel over vechtende monsters. King of Tokyo is een spel voor 2 tot 6 spelers dat het basismechanisme van Yahtzee neemt en deze verwerkt tot een meer hedendaagse  board game. De spelers representeren monsters die het met elkaar uitvechten wie de titel van ‘King of Tokyo’ waard is.

Het doel in King of Tokyo is het behalen van 20 sterpunten of het uitschakelen van al je concurrerende monsters (de andere spelers). De spelers zijn om beurt aan zet en tijdens je beurt gooi je de 6 dobbelstenen. Daarna kan je zelf kiezen welke dobbelstenen je houdt en welke je opnieuw werpt. Je kan tot tweemaal dobbelstenen herwerpen. Daarna voer je de geworpen zijdes uit. Heb je drie 1’en, 2’en of 3’en geworpen, dan krijg je 1, 2 of 3 sterpunten respectievelijk. Voor elke geworpen bliksemschicht krijg je een groene kubus, waarmee je op het einde van je beurt kaarten kan kopen die jouw directe effecten of speciale eigenschappen geven. Ben je de eerste speler die een monsterklauw gooit, dan zet je jouw figuur op het spelbord (dat Tokyo representeert). Vanaf dat moment zal iedereen buiten Tokyo die een monsterklauw gooit een schade toedienen aan iedereen in Tokyo en omgekeerd. In Tokyo zijn heeft voor en nadelen. Elke keer als je Tokyo binnentreedt, krijg je 1 sterpunt en voor elke ronde dat je erin slaagt om in Tokyo te blijven staan, krijg je er zelf 2. Daarnaast is het aantal mensen dat buiten Tokyo staat sowieso groter dan het aantal mensen in Tokyo, wat ervoor zorgt dat je op meer monsters schade kan doen als je klauwen gooit. Maar het zorgt er langs de andere kant wel voor dat dat je als monster in Tokyo ook zelf meer aangevallen kan worden. Daarnaast is het als monster in Tokyo niet toegelaten om jezelf te healen, wat je normaal zou kunnen doen met de laatste zijde die ik nog niet had uitgelegd: het hartje. Zodra iemand 20 sterpunten bereikt of de levens van alle andere monsters van 10 naar 0 zijn gegaan, wint die persoon het spel!. 

Why play ‘King of Tokyo’? King of Tokyo is een moderne klassieker vol chaos. Links en rechts worden klappen uitgedeeld en ondertussen probeer je sterpunten te verzamelen zonder dood te gaan. De koopbare kaarten geven een simpele, maar leuke twist waarbij iedereen zijn eigen eigenschappen kan verkrijgen om zijn monster te verbeteren. Just simple fun!

Link naar BGG: King of Tokyo | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: How to Play King of Tokyo in 3 Minutes – The Rules Girl (youtube.com)

  • Azul

Aantal spelers: 2-4

Complexity: low

Voor het volgende spel trekken we naar Portugal, waar de oorsprong ligt van de zogenaamde ‘azulejos’, siertegels die gebruikt werden voor de bouw van onder andere paleizen. Azul is een spel voor 2 tot 4 spelers waarbij de spelers in opdracht van de koning een stuk van zijn paleis met tegels mogen versieren.

In Azul heeft elke speler een eigen spelersbord waarop een stuk muur staat dat met tegels moet worden versierd. Elke ronde worden er 4 tegels op elke fabriekstegel in het midden van de tafel gelegd. Daarna draften de spelers om beurt deze tegels. Je kiest altijd 1 soort tegel en krijgt alle tegels met deze kleur van 1 van de fabriekstegels. De tegels die achterblijven op die fabriekstegel, worden naar het midden geschoven. Je kan ook alle tegels van een kleur uit dat midden nemen. De eerste speler die dat doet krijgt een tegel die aangeeft dat je de ronde erop als eerste mag draften, maar dit gaat wel ten koste van een (aantal) minpunt(en). De tegels die je genomen hebt moet je dan links op je spelersbord in 1 van de rijen leggen. Als je ooit tegels bijneemt die je niet op een legale manier in een rij kan aanleggen, dan zullen ook deze minpunten waard zijn. Op het einde van de ronde (als alle tegels van de fabriekstegels en het midden gedraft zijn) worden alle rijen die je volledig hebt kunnen vullen verwijderd en wordt er 1 van die tegels doorgeschoven naar het overeenkomstige vakje in die rij. De geplaatste tegel scoort dan punten op basis van de aangrenzende tegels in dezelfde rij en kolom. Het spel eindigt zodra een speler een volledige rij met tegels heeft. Dan scoren de spelers punten voor complete rijen, kolommen en het hebben van alle 5 de tegels van een bepaalde soort. Je raadt het waarschijnlijk niet, maar degene met de meeste punten is dan de winnaar.

Why play ‘Azul’? Azul is een elegant en mooi spel. De beurten gaan aan een zeer aangenaam tempo voorbij: pak tegels, leg tegels en de volgende is aan de beurt. Ondertussen ben je vooral bezig met het laten kloppen van je eigen tegelwerk. Maar naargelang het spel vordert, wordt het steeds interessanter om ook bij je tegenstanders te kijken. Het kan zijn dat zij bepaalde tegels niet meer of moeilijk nog kunnen leggen en dat dat mogelijkheden voor jou creëert om hen het leven zuur te maken…

Link naar BGG: Azul | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: How to play Azul in 4 Minutes (youtube.com)

  • Pandemic

Aantal spelers: 2-4

Complexity: medium

Het spelbord is verdeeld in 4 gekleurde zones die elk een virus voorstellen dat bestreden moet worden. Het spel maakt gebruik van kubussen om aan te duiden hoe sterk het virus aanwezig is in een bepaalde stad. Lukt het de spelers om voor alle 4 de virussen het medicijn te ontwikkelen, winnen ze het spel! Dit is echter niet zo gemakkelijk, omdat de spelers tijdens het ontwikkelen van de medicijnen ook moeten voorkomen dat de virussen verder verspreiden of, nog erger, dat er uitbraken plaatsvinden. De spelers bezitten kaarten met daarop steden. Om het medicijn te ontwikkelen, moet 1 van de spelers 5 kaarten van steden met dezelfde gebiedskleur verzamelen en spelen bij een stad waar een onderzoekscentrum staat. Tijdens je beurt mag je 4 acties doen, waarmee je over het bord kan bewegen, kaarten aan elkaar doorgeven als je samen in de bijhorende stad staat, onderzoekscentra bouwen en kubussen verwijderen. Na het nemen van je acties krijg je nog 2 nieuwe stadskaarten en spreiden de virussen zich verder uit door extra kubussen aan het bord toe te voegen. Als er ooit een vierde kubus bij een stad moet worden gelegd, vindt er een uitbraak plaats, waardoor er aan elke aangrenzende stad een kubus moet worden toegevoegd. Vinden er te veel uitbraken plaats of zijn de kubussen van 1 van de kleuren op, verliezen de spelers onmiddellijk het spel.

Why play ‘Pandemic’? Het spel kwam reeds in 2012 uit, maar sinds het coronavirus voelt het spel toch confronterender om één of andere reden. Het lijkt misschien een eenvoudig spel, maar teamwork en overleg zijn uiterst belangrijk. De spelers moeten voortdurend coördineren wie zich waarmee bezighoudt (rekening houdende met de speciale eigenschap van het karakter van iedere speler) en zorgen dat de stadskaarten bij de juiste personen terecht komen. Zodra het medicijn voor een virus uitgevonden is, is het ook makkelijker om de bijhorende kubussen van het bord te krijgen. Je zou er dan voor kunnen zorgen dat het virus van het hele bord verdwijnt zodat je er nooit meer mee hoeft te dealen, maar dat kost tijd. 

Link naar BGG: Pandemic | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: How to Play Pandemic in 5 Minutes – The Rules Girl (youtube.com)

  • 7 Wonders

Aantal spelers: 3-7

Complexity: medium

Nu de pandemie achter ons ligt, kunnen we weer volop reizen en wereldwonderen ontdekken. Het volgende spel, 7 Wonders, gaat hier ook toevallig over. Het is een spel voor 3 tot 7 spelers waarbij alles draait om het draften van kaarten. Je staat aan het hoofd van één van de stadstaten waar een wereldwonder te vinden is en probeert je samenleving te laten bloeien.

7 Wonders bestaat uit 3 tijdperken (a.k.a. rondes). De spelers krijgen een hand van 7 kaarten waaruit ze 1 kaart mogen kiezen. De overige kaarten geven ze door aan hun buur met/tegen klokwijzerzin (hangt af van de ronde). De kaart die je gekozen hebt kan je bouwen of gebruiken om 1 van de 3 fasen van je wereldwonder te construeren. Als je een kaart speelt, leg je deze, na er eventueel voor betaald te hebben, voor je neer. Er zijn verschillende soorten kaarten. Bruine en grijze kaarten stellen grondstoffen voor, dewelke je nodig hebt om hogere kaarten en vaak ook delen van je wonder te mogen bouwen. Als je namelijk ooit een kaart wilt spelen waarvoor je de grondstoffen niet hebt, zal je deze voor 2 munten moeten ‘lenen’ bij 1 van je buren. Gele kaarten zorgen er hoofdzakelijk voor dat deze vorm van handel goedkoper wordt. De blauwe kaarten geven gewoon straight up points, terwijl er aan de paarse kaarten dan weer condities verbonden zijn aan het krijgen van punten. De groene kaarten representeren wetenschap en leveren punten op als je setjes verzamelt. De rode kaarten tot slot stellen jouw militaire kracht voor. Aan het einde van elke ronde krijg je min- of pluspunten als je militaire kracht lager of hoger is dan die van je buren. Degene die na het derde tijdperk uiteindelijk de meeste punten verzameld heeft, wint het spel!

Why play ‘7 Wonders’? 7 Wonders is een spel dat heel vlot speelt en 1 van de weinige spellen die, of je het nu met 3 of met 7 speelt, voor nauwelijks verschil in speeltijd zorgt door het simultane selecteren van kaarten. Keer op keer krijg je een interessante keuze voorgeschoteld. Elke kaart is namelijk handig, maar het is aan jou om uit te vogelen welke het beste is voor jou op dat moment. Er zijn ook veel manieren waarop je punten kan scoren en of je nu focust op enkele of een beetje van alles doet, eender welke strategie kan werken om aan de top uit te komen. 

Link naar BGG: 7 Wonders (Second Edition) | Board Game | BoardGameGeek

Video met korte overview: 7 WONDERS TUTORIAL VIDEO | Learn how to play 7 Wonders in 10 minutes! (youtube.com)

  • De Kwakzalvers van Kakelenburg

Aantal spelers: 2-4 spelers

Complexity: medium

De volgende klassieker is van Duitse makelij. De kwakzalvers van Kakelenburg is een bag-building + push-your-luck game voor 2 tot 4 spelers waarbij de spelers kwakzalvers zijn die potions brouwen om op de markt van Kakelenburg aan te prijzen.

De kwakzalvers van Kakelenburg is een bag-builder, wat betekent dat je doorheen het spel een buidel met fiches gebruikt waaraan je steeds meer fiches toevoegt om je kans op het trekken van goede fiches te vergroten. Het spel wordt gespeeld in 9 rondes waarin de spelers fiches uit hun buidel nemen en in hun kookpot leggen. Hoe groter de waarde van het fiche, hoe verder je deze mag leggen in je pot. Je kan volledig zelf beslissen of je na het trekken van een fiche er nog 1 wilt trekken of stopt voor die ronde. Er zitten echter ook knalerwten in je buidel (witte fiches). Als je beslist om nog een fiche bij te trekken en dit blijkt een witte te zijn die ervoor zorgt dat de totale waarde van alle witte fiches in je ketel de waarde van 7 overschrijdt, dan ontploft jouw ketel! Zodra iedereen klaar is met het trekken van fiches, krijgen de spelers punten en geld afhankelijk van hoever het laatst getrokken fiche in hun ketel is geraakt. De spelers wiens ketel ontploft is, moeten echter kiezen tussen punten OF geld ontvangen, niet beiden. Punten zijn, nou ja, punten. Met het geld kan je nieuwe ingrediënten kopen om in je buidel te doen, zodat je volgende ronde misschien weer enkele plaatsen verder zal geraken in je ketel. Degene die na 9 rondes het meeste punten heeft verzameld, wint!

Why play ‘De kwakzalvers van Kakelenburg’? Het spel geeft je echt het gevoel dat je doorheen het spel progressie maakt. Aan het begin van het spel is de inhoud van je buidel zo goed als waardeloos, maar door elke ronde fiches toe te voegen wordt je buidel steeds beter en kan je ook steeds verder in de ketel geraken. Daarnaast gaat er met elke kleur fiche een unieke eigenschap gepaard, waardoor je strategisch moet kiezen welke fiches je koopt en welke balans aan kleuren je in je buidel wilt. Voor elk fiche zijn er 4 mogelijke eigenschappen die je in het spel kan brengen, wat zorgt voor een hoge herspeelbaarheid.

Link naar BGG: The Quacks of Quedlinburg | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: The Quacks of Quedlinburg in about 3 minutes – YouTube

  • Rococo

Aantal spelers: 2-5

Complexity: high

Welkom in het Rococo tijdperk (18e eeuw). Louis XV organiseert een extravagant festijn vol eten, drinken en vooral elegante kostuums en adembenemende jurken. Als spelers zijn jullie aangewezen om de kledingstukken van de aanwezige gasten te ontwerpen. Degene wiens ontwerpen het meeste in de aandacht komen, zal uiteindelijk met de overwinning beloond worden.

In Rococo proberen de spelers zoveel mogelijk punten te scoren door extravagante kleren te maken voor de gasten. Je probeert er daarna voor te zorgen dat jouw kleren op de belangrijkste plaatsen op het feest aanwezig zijn, wat het meeste punten zal opleveren. Het spel wordt gespeeld in 4 tijdperken (rondes), waarbij je elk tijdperk 3 van je werknemers (kaarten in je hand) selecteert. Er zijn bronzen, zilveren en gouden medewerkers. Hoe hoger in orde, hoe groter de keuze aan mogelijke acties waarvoor je die werknemer kan inzetten. Er zijn 3 acties die sowieso elke werknemer mag doen. Ten eerste kan je ze inzetten om grondstoffen voor je kleren te verzamelen, zoals zijde en draad. Je kan je werknemer ook gebruiken om decoraties in het paleis aan te brengen (die punten of inkomen met zich meebrengen) en je kan er als actie ook voor kiezen om een werknemer te ontslaan als je in geldnood zit. De zilveren en gouden werknemers (dus niet de bronzen) kunnen ook ingezet worden om de startspelertegel voor volgende ronde te bemachtigen en om grondstoffen in jurken om te zetten en te plaatsen in het paleis. Je verdient hier op het einde van het spel punten mee door zowel in veel hallen aanwezig te zijn alsook door de meerderheid te hebben in bepaalde hallen. Tot slot kunnen enkel de gouden werknemers gebruikt worden om nieuwe werknemers uit het aanbod aan te nemen. Op het einde van de 4 tijdperken barst het feest los en mag iedere speler 1 van de personen die hun creatie draagt naar het balkon bewegen voor de vuurwerkshow, wat ervoor zorgt dat de punten van die jurk verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. De speler met de meeste punten zal de geschiedenis ingaan als meesterontwerper van het Rococo tijdperk!

Why play ‘Rococo’? Rococo is een steengoed spel waarbij vooral efficiënt met je grondstoffen omgaan belangrijk is. Opnieuw een spel met een enorme variëteit aan mogelijkheden om punten te scoren. Het beheren van je staf aan werknemers, grondstoffen, geld… zijn allemaal zaken waarmee je tegelijkertijd rekening moet houden. Goed in de gaten houden waar in het paleis andere spelers aanwezig zijn is ook heel belangrijk. Je wil namelijk overal een beetje aanwezig zijn op het feest, maar je wilt ook bepaalde hallen domineren met jouw creaties. Een leuke efficiëntiepuzzel met een uniek thema!

Link naar BGG: Rococo | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: How to play Rococo in 10 minutes (youtube.com)

  • Slotwoord

De GOTM zit er alweer op (insert sad face emoji). Wil je graag je basiskennis van board games op punt stellen? Dan mogen deze klassiekers zeker niet ontbreken! Had je graag eens een van deze spellen of een ander spel uit de Nemesiskast (zie tab ‘Games’ op de website) gespeeld? Stuur mij zeker eens een berichtje en dan kom ik het met plezier uitleggen op een clubavond!

Volgende maand zal ik jullie de laatste (insert nog meer sad face emoji’s) GOTM van dit academiejaar brengen. Hierbij had ik graag eens bij jullie gepolst welk thema jullie eens aangehaald zouden willen zien. Je kan in de comments van de GOTM-post in de ‘Nemesis ledengroep’ Facebookpagina een thema aangeven en op andere thema’s stemmen door de comment te liken. Met het thema dat op 10 april de meeste stemmen heeft, ga ik aan de slag!

En ik heb het al vaak gezegd, maar dat is ook vanzelfsprekend gezien hetgeen hij voor Nemesis betekent: een enorm bedankje naar onze peter Phil en zijn hart voor Nemesis.  

See ya next time!

Gamemaster - 1 April 2024