← terug naar alle GOTM's

GOTM (augustus) – Travel around the world

GOTM augustus

Augustus. Een maand die (meestal) gelijk staat aan goed weer en summer vibes. Het is ook een maand waarin velen eropuit trekken om een uithoek van de wereld te ontdekken. So does Jefke. We volgen hem deze maand op zijn spannende wereldreis. Hopelijk slaagt hij erin om volgende maand op tijd zijn eindbestemming te bereiken…

Heb je interesse om zelf eens 1 van deze spellen uit te proberen? Aarzel dan zeker niet om mij te contacteren en dan kom ik met plezier het spel aan jou en je vrienden voorstellen op een clubavond of dergelijke.

  • Sagrada

Aantal spelers: 2-4

Complexity: low

Jefke start zijn reis in Spanje. Hij reist rechtstreeks naar Barcelona, de stad waar de prachtige Sagrada Familia te bewonderen valt. De bouw van deze basiliek, ontworpen door Antoni Gaudi, begon reeds in 1882 en is tot op heden nog steeds onder constructie. Jefke besluit een handje te helpen. 

Sagrada is een spel voor 2 tot 4 spelers waarin de spelers een glasraam van de bekende basiliek ontwerpen. Het spel begint met het kiezen van een lay-out voor je glasraam. Hoe uitdagender het design dat je kiest, hoe meer mogelijkheden je zal krijgen om tijdens het spelverloop beroep te doen op speciale krachten. Elke ronde worden er dobbelstenen gerold, die daarna in een slangenpatroon door de spelers worden gedraft en in hun raamwerk geplaatst. Het doel is zoveel mogelijk punten te scoren door het maken van bepaalde patronen van kleuren en getallen in je raamwerk. 

  • Viticulture

Aantal spelers: 2-6

Complexity: high

Na het werken aan de Sagrada Familia, is Jefke toe aan wat rust. Niets beter dan dat te doen aan de hand van een lekker wijntje. We trekken naar Italië, een land dat bekend staat om zijn zalige wijnen.

Viticulture is een spel voor 2 tot 6 spelers, waarin de spelers als wijnboer werken in de prachtige streek Toscane. Het is een worker-placement spel waarin de spelers druiven verbouwen om deze vervolgens tot wijn te pletten en deze te laten rijpen. Elke rond bestaat uit 4 seizoenen die elk op een andere manier werken. Zo kan je in de zomer nieuwe planten zaaien en machines bouwen, terwijl de winter bestemd is voor het oogsten van de druiven en het maken van de wijn. De speler die het best zijn uitgaven aan machines en grondstoffen en zijn inkomsten van opdrachten weet te balanceren, zal uiteindelijk de overwinning mogen vieren.

  • Imhotep

Aantal spelers: 2-4

Complexity: medium

Daarna steekt Jefke de Middellandse Zee over om uit te komen in Egypte. Naast woestijn, staat het land ook bekend om zijn bruisende hoofdstad Caïro en zijn indrukwekkende constructies zoals de iconische pyramiden.

Imhotep is een spel voor 2-4 spelers waarin de spelers architecten zijn die in naam van de farao werken aan pyramiden, catacomben, obelisken… Tijdens het spel probeer je de bouw van deze monumenten zo te manipuleren dat de stenen in jouw kleur op de meest prominente posities liggen en zo meer punten scoren. Elke constructie heeft een andere manier waarop ze punten opleveren. Een juiste timing en een oog houden op de bedoelingen van je tegenspelers zijn de sleutel tot succes.

  • Tiwanaku

Aantal spelers: 1-4

Complexity: medium

Daarna trekt Jefke richting Zuid-Amerika om daar het Andesgebergte te trotseren. De plaatselijke volkeren aanbidden Pachamama (Moeder Aarde): de basis van alle levende dingen, planten en mineralen, boven en onder de grond.

Tiwanaku is een spel voor 1 tot 4 spelers waarin de spelers Quecha farmers zijn die nieuw ontdekte gebieden willen innemen om er aan landbouw te doen. Tijdens het verbouwen van het land ben je wel verplicht de principes van diversiteit en complementariteit van Pachamama te respecteren. Doe je dat, dan zal de natuur je belonen, maar doe je dat niet, zal dit worden afgestraft. Aan de hand van de informatie die je verkrijgt via het Pachamama Wheel (een decodeerschijf) probeer je in te schatten wat Pachamama van jou verwacht. Degene die er het best in slaagt om die gelimiteerde info om te zetten in het maken van de juiste keuzes, zal uiteindelijk de winnaar zijn. Kan jij de puzzel kraken?

  • New York Zoo

Aantal spelers: 1-5 

Complexity: low

Tot slot wil Jefke nog naar New York afzakken om daar het vrijheidsbeeld te bewonderen. Eenmaal daar wordt hij zijn aandacht getrokken tot het bezoeken van één van ‘s werelds grootste dierentuinen: New York Zoo.

New York Zoo is een spel voor 2 tot 5 spelers waarin spelers een eigen zoo uitbouwen. Het is een polyomino game waarin je tegels (habitats) in je zoo aanlegt om dieren te huisvesten. Elke ronde verplaats je de olifant op het centrale bord en neem je de overeenkomstige tegel of dieren om in je zoo te plaatsen. Door het voortplanten van dieren wordt het mogelijk om de lege plekken in je zoo verder aan te vullen met attracties en kraampjes. Degene die erin slaagt om als eerste een afgewerkte zoo af te leveren, wint het spel.

Gamemaster - 1 August 2023