← terug naar alle GOTM's

GOTM (februari) – Co-operation & betrayal

In de maand februari vindt een dag plaats waar sommigen naar uitkijken, terwijl anderen het dan weer verachten: Valentijn. Daarom is het thema van de GOTM deze maand tweevoudig. Aan de ene kant hebben we een selectie coöperatieve spellen, waarbij zaken als vertrouwen en teamwork belangrijk zijn. Aan de andere kant hebben we traitor games, waarbij juist bedrog en verraad primeren. Wat je ook verkiest; spanning verzekerd! 

  • Obscurio

Aantal spelers: 2-8

Complexity: low

We beginnen dit semester met een spel binnen de Dixit universe (spellen als Dixit, Mysterium, Muse, Detective Club, Stella…). Obscurio is een spel voor 2 tot 8 spelers die een eigen twist aan dit type spellen geeft door te werken met een verrader. Tijdens het spel probeert een groep avonturiers te ontsnappen uit een oneindige bibliotheek. In de groep zit echter ook een verrader, die er probeert voor te zorgen dat ze er tot het einde der tijden vast blijven zitten…

De spelers zitten vast en worden, om de uitgang te vinden, geholpen door de ‘Grimoire’, een speler die de groep aan de hand van gelimiteerde communicatie naar de uitgang probeert te leiden. Het geven van deze gelimiteerde informatie gebeurt, zoals elk spel in de Dixit universe kenmerkt, aan de hand van kaarten met bijzondere illustraties. Er zit echter ook een verrader in de groep, wiens opdracht er uit bestaat de groep te laten falen. Elke ronde krijgt de Grimoire een afbeelding te zien die als uitgang van de kamer zal dienen. Twee andere kaarten plaatst hij in het magnetische boek. Hij beschikt over 2 indicatiemarkers waarmee hij zaken (kleuren, vormen, voorwerpen…) op de kaarten kan aanduiden. Deze zaken moet hij zo kiezen dat het de spelers naar de juiste uitgang zal leiden. De spelers bekijken de hints en sluiten vervolgens de ogen. De verrader opent de ogen en kan tot en met 2 misleidende uitgangen toevoegen aan de mogelijkheden. Daarna worden er 6 mogelijke uitgangen (waaronder de juiste uitgang, eventuele misleidende uitgangen gekozen door de verrader en een paar random uitgangen) op tafel gelegd en moeten de spelers er de juiste uit zien te halen. De spelers mogen overleggen wie bij welke uitgang gaat staan, maar hoe langer dit overleg duurt, hoe meer vallen er de volgende ronde zullen worden getrokken. Voor iedere speler die de foute uitgang kiest, verliest de groep een munt. Is er minstens 1 speler die de goede uitgang koos, dan mag de groep naar de volgende ‘kamer’. Slagen de spelers er in de uitgang van de laatste kamer te vinden, winnen zij het spel. Zijn de munten echter op vooraleer de spelers uit die laatste kamer geraken, wint de verrader..

Why play ‘Obscurio’? Spellen uit de Dixit universe zijn allemaal enorm toegankelijk. Of je nu een fervente board gamer bent of een leek op vlak van spellen, bij spellen zoals Dixit zijn het enkel je verbeelding, creativiteit en mensenkennis die er toe doen. Je probeert naar kaarten te kijken vanuit het perspectief van anderen in plaats van te vertrekken vanuit jouw eigen interpretatie. In Obscurio komt de groep voor verschillende moeilijke keuzes te staan. Als iedereen een verschillende uitgang kiest, is er een grote kans dat de juiste uitgang er tussen zit, maar verliest de groep veel munten. Maar als ze niet spreiden en allemaal bij 1 uitgang gaan staan en deze blijkt fout, dan verliest de groep een heleboel munten EN mogen ze niet naar de volgende kamer. En alsof dit nog niet moeilijk genoeg is, zit er ook een verrader in het spel die chaos zal stichten en vallen die ruis op de communicatie van de Grimoire zullen zetten…

Link to BGG: Obscurio | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Obscurio | Bordspel – 2 Minute Review NL (4K) (youtube.com)

  • Professor Evil en de Toren van Tijd

Aantal spelers: 2-4

Complexity: low

Na verraad en bedrog stappen we nu over naar een coöperatief spel uit de kast. Professor Evil en de Toren van Tijd is een spel voor 2-4 spelers waarin de spelers samen inbreken in de citadel van Professor Evil. Hij is namelijk terug in de tijd gegaan om waardevolle artefacten en relikwieën uit het verleden te stelen. Het is aan de spelers om deze terug te stelen van de professor.

In Professor Evil en de Toren van Tijd breken de spelers binnen in de citadel van Professor Evil, wat uitgerust is met een heleboel beveiligingsmechanismen: lasers, camera’s, cirkelzagen… In je beurt heb je 3 acties waarmee je je door het kasteel kan verplaatsen, deuren openen, vallen uitschakelen en uiteindelijk ook schatten oppakken. Er zijn altijd 3 schatten aanwezig op het spelbord, maar deze kan je niet zomaar opgepakt worden. De schatten vereisen een bepaald aantal vallen die eerst uitgeschakeld moeten worden vooraleer dit mogelijk is. Dit klinkt misschien appeltje-eitje, maar de professor zal er alles aan doen om jullie progressie af te remmen. Na het nemen van je drie acties, krijgt ook hij namelijk een beurt waarin hij door het kasteel loopt, deuren terug sluit en uitgeschakelde vallen weer op actief zet. Centraal op het bord staat een klok. Deze houdt bij hoeveel tijd de spelers nog hebben om een bepaalde schat te redden. De zwarte pion representeert Professor Evil en als deze 1 van de schatten inhaalt, dan is die schat volledig verloren aan de handen van de Professor. Het winnende kamp is uiteindelijk degene die als eerste 4 schatten veilig kan stellen.

Why play ‘Professor Evil en de Toren van Tijd’? Professor Evil en de Toren van Tijd biedt een uitdagende, coöperatieve ervaring met eenvoudige regels. Dat Professor Evil ook een paar schatten te pakken krijgt, is onvermijdbaar. Het is aan de spelers om te bepalen op welke schatten ze inzetten en welke opgeven worden doordat ze gewoonweg niet meer haalbaar zijn om binnen de tijd te redden. Elke speler heeft een eigen karakter met unieke eigenschappen: de ene is goed met schakelaars, terwijl de andere dan weer de tijd kan beïnvloeden. Hierdoor is ieder lid van het team belangrijk om een kans te maken op de overwinning. 

Link to BGG: Professor Evil and The Citadel of Time | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Hoe speel je… Professor Evil en De Toren van Tijd – White Goblin Games (youtube.com)

  • Bristol 1350

Aantal spelers: 1-9

Complexity: low

Enough of that cooperation, let’s get back to betraying each other! Bristol 1350 is een spel over… euh… de stad Bristol in 1350. In deze periode heerste de zwarte dood (a.k.a. de pest) in Europa en ook de inwoners van Bristol bleven hiervan niet gespaard. Sterker nog, er waren zoveel besmettingsgevallen dat de poorten van Bristol gesloten werden en niemand nog binnen of buiten mocht, ongeacht of je daadwerkelijk ziek was of niet.

In Bristol 1350 bevinden de spelers zich in Bristol. Jullie zijn er achter gekomen dat de 3 huifkarren die de stad aan het uitrijden zijn, de laatste zijn die Bristol zullen verlaten vooraleer de poort definitief zal sluiten. De spelers springen op deze karren en proberen zo snel mogelijk bij de uitgang te geraken. Gedurende het volledige spel heeft elke spelers 2 symptoomkaarten voor zich liggen waarop een getal met een waarde tussen 1 en 4 op staat. Als de som van je kaarten ooit 6 of hoger bedraagt, dan heb je de pest te pakken gekregen! Als dit ooit gebeurd, dan is jouw nieuwe doel ervoor zorgen dat niemand de stad in een volledig gezonde kar verlaat. Aan het begin van elke ronde worden de 6 dobbelstenen gegooid. Elke speler mag daarna 1 actie uitvoeren. In je beurt kun je een bewegingsactie uitvoeren, een remediekaart bijnemen of 2 van de dobbeslstenen hergooien. Met een beweginsactie kan je jezelf naar voren ellebogen in je wagen of naar de volgende wagen springen als je al vooraan zat. Je kan ook iemand die achter je zit uit je kar duwen, dan komt deze achteraan in de laatste wagen. Als je iemand uit de laatste wagen duwt, ligt deze uit het spel. Dit kan je echter niet zonder reden doen, want als die persoon niet besmet blijkt te zijn, you die of shame! Je kan er ook voor kiezen een remediekaart bij te nemen waarop speciale eigenschappen staan die je later kan inzetten. Tot slot kan je ook 2 van de 6 dobbelstenen herrollen. Deze zullen op het einde van de ronde namelijk bepalen hoe snel de karren gaan. Als er minstens 2 ratten gegooid zijn in de kleur van je wagen, dan slaat de pest toe! Iedereen die in de wagen zit moet zijn symptoomkaarten afgeven en deze worden, samen met een random kaart van de stapel, geschud en weer uitgedeeld. Dit zorgt ervoor dat spelers de pest kunnen oplopen en verspreiden.  De spelers die in de eerste wagen zitten die ZONDER zieken aan boord de poorten van de stad bereikt, winnen het spel. Als niemand hierin slaagt, dan winnen degene die de pest opgelopen hebben. 

Why play ‘Bristol 1350’? Bristol is een vlotte deduction game met een grauw thema. Doordat mensen als besmette het spel kunnen starten, ontstaat er direct paranoia en deze wordt enkel groter naarmate mensen in dezelfde kar met elkaar beginnen mengen. Als je uiteindelijk toch besmet raakt, moet je tegenover de andere spelers volhouden dat je niet besmet bent en onopvallend helpen de ziekte te verspreiden. Zeker een aanrader om in een grote groep te spelen!

Link to BGG: Bristol 1350 | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: How to Play Bristol 1350 (youtube.com)

  • Paleo

Aantal spelers: 2-4

Complexity: medium

We keren weer terug naar het coöperatieve genre met de Kennerspiel des Jahres van 2021. Paleo is een spel voor 2-4 spelers waarin de speler nomaden zijn die proberen overleven tijdens het stenen tijdperk. De spelers werken samen om de 5 puzzelstukken van de grotschildering te verzamelen en dit vóór er 5 stamleden sterven. 

Iedere speler beschikt aan het begin over 2 stamleden die elk een uniek talent hebben. Sommige zijn goede jagers (dieren vangen), terwijl andere dan weer sterke zieners (voedsel en grondstoffen verzamelen) of creatievelingen (wapens en tools maken) zijn. Elke speler krijgt een stapel kaarten (face-down) voor zich. De achterkanten van de kaarten zijn echter niet allemaal gelijk. Ze geven de spelers een indicatie van wat er mogelijks op de voorkant van de kaart zal staan. Zo zal een kaart met een bos vaak dieren of hout op de voorkant hebben en een kaart met een berg vaak dieren of stenen. De rode kaarten duiden op gevaar. But keep in mind: het artwork op de achterkant blijft slechts een indicatie. Het kan dus even goed zijn dat een kaart met een bos toch een gevaar op de voorkant heeft staan. Elke ronde legt iedereen de drie bovenste kaarten van de stapel voor zich neer, kiest er 1 van en draait deze om. Op zo’n kaart staan benodigdheden (vb. 3 jagers) en beloningen (vb. 2 vlees en een huid). Je kan je eigen kaart uitvoeren of ervoor kiezen om anderen te helpen met de benodigdheden van hun kaart. Vaak zal je ook voor een beloning te claimen kaarten moeten ‘spenderen’ van de bovenkant van je stapel. Als je hierbij rode gevaarkaarten moet spenderen, loopt 1 van je stamleden wel schade op, dus je kan deze kaarten niet zonder consequenties blijven ontwijken. Aan het einde van elke ronde moet er voldoende vlees verzameld zijn om alle stamleden te voeden en moet de opdracht (die anders is van spel tot spel) voltooid zijn. Als een van deze dingen fout loopt of een stamlid sterft, levert dat de groep een doodshoofd op. De puzzelstukken zijn vaak te verdienen op kaarten, maar deze hebben hogere eisen en de groep moet hier goed voor plannen. Als ze alle 5 zijn verzameld, wint je team het spel!

Why play ‘Paleo’? Paleo onderscheidt zich van andere coöperatieve spellen door zijn structuur. Waar de meeste coöperatieve spellen een structuur volgen ‘good guys do something, bad guys do something’, hanteert Paleo een totaal ander ritme. Daarnaast is het kernconcept van Paleo zeer innovatief. De achterkant van de kaarten geeft aan wat zich potentieel op de voorzijde bevindt, maar een 100% zekerheid heb je nooit. Elk spel voelt ook anders doordat er gewerkt wordt met een basisdeck waar aan er modules worden toegevoegd. De modules voegen elk een nieuw thema toe (vb. wolven, een rivier, winterse omstandigheden), waardoor elk avontuur anders is en er elk spel weer nieuwe geheimen en kaartsoorten te ontdekken vallen.

Link to BGG: Paleo | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Paleo speluitleg – 999 Games (youtube.com)

  • Among Cultists

Aantal spelers: 4-8

Complexity: medium

Het volgende spel is Among Cultists, een spel gebaseerd op de bekende game Among Us! Het is een social deduction thriller voor 4-8 spelers waarbij de spelers investigators zijn van een secret society genaamd M. Zij proberen de cultists tegen te houden in hun poging het kwade op te roepen. De investigators moeten wel oppassen: there is a cultist among us…

Tijdens het spel moeten de spelers opdrachten vervullen en op zoek gaan naar de ene speler die de rol als cultist aangewezen kreeg. Ze bewegen door de universiteit en voeren taken uit in de verschillende ruimtes. Als je ooit in dezelfde kamer als de cultist komt en er geen getuigen zijn, kan het zijn dat je vermoord wordt. Spelers die elkaar tegenkomen wisselen namelijk altijd een kaart uit. De investigators kunnen enkel “gezonde” kaarten uitwisselen, de cultist kan er ook voor kiezen ‘’dodenkaarten’’ door te geven. Dit weet je echter nog niet op dat moment! Het is pas later (als iemand de levenslijn van de dode spelers checkt) dat iedereen er achter komt. Als je karakter dood is, blijf je in het spel als geest en kan je nog steeds helpen met opdrachten en mee discussie voeren aan tafel. De investigators moeten proberen in 10 rondes tijd voldoende opdrachten te voltooien of de cultist weg te stemmen in een meeting. De cultist probeert op eigen houtje, zonder zich verdacht te maken, de opdrachten te saboteren en spelers strategisch uit te schakelen.

Why play ‘Among cultists’? Als je graag een potje Among Us speelt, dan zal Among Cultists waarschijnlijk wel een spel voor jou zijn. Er zijn namelijk veel overlappende elementen. De spelers voeren taken uit, terwijl er iemand rondloopt die mensen vermoordt en taken saboteert. Het is belangrijk goed te onthouden wie waar is geweest en welke spelers een ontmoeting met elkaar hebben gehad. Het vermoorden zelf gebeurt via een slimme mechanic met kaarten. Het kan zijn dat je verschillende rondes lang als geest (= vermoordde) rondloopt zonder dat je het zelf weet! Een spel vol spanning, intriges en laughing-out-loud moments!

Link to BGG: Among Cultists: A Social Deduction Thriller | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Among Cultists: A Social Deduction Thriller | OFFICIAL KICKSTARTER TRAILER | How To Play Video | (youtube.com)

  • Vagrantsong

Aantal spelers: 2-4

Complexity: high

Choo choooo! Onze volgende halte is Vagrantsong, een coöperatief spel voor 2 tot 4 spelers waarbij jullie je aan boord van de Silver Ferryman bevinden. Gelieve wel tijdig af te stappen, want deze trein is op weg naar de het hiernamaals! 

In dit spel zijn de spelers Vagrants die vast komen te zitten op een bovennatuurlijke ghost train. Het spel bevat verschillende scenario’s waarin de spelers het telkens opnemen tegen bepaalde ‘Haints’. Dit zijn mensen wiens humanity reeds volledig weg is en hun doel is ook de humanity van de Vagrants volledig weg te werken. Het doel van de Vagrants is het herstellen van de humanity van de Haint. In hun beurt kunnen de spelers acties uitvoeren door het spenderen van hun 3 munten. Daarmee kunnen ze bewegen, investigaten en rummagen voor items. Ze kunnen de Haint ook aanvallen of speciale eigenschappen gebruiken in een poging de humanity van de Haint te herstellen. Daarna zal de Haint ook telkens een beurt uitvoeren. Er wordt een token uit de buidel getrokken en deze bepaalt wat de Haint doet en wie hij eventueel aanvalt. Als jouw Vagrant ooit al zijn humanity verliest, dan komt deze in een staat genaamd ‘Westbound’; een staat tussen leven en dood in. Als alle spelers Westbound zijn, verliezen de spelers het spel. Slagen ze er echter in om de gebeurtenissen te overkomen en de Haint’s humanity terug te brengen, winnen ze het spel! 

Why play ‘Vagrantsong’? Vagrantsong is een spannend spel waarbij alle scenario’s samen een congruent geheel vormen. Het spel biedt veel variatie: elk scenario biedt een ander verhaal, een andere set up van de trein en een Haint waar totaal anders tegen moet worden gespeeld dan de voorgaande. Bij elk verhaal zijn er ook events die heel plotse en verrassende wendingen geven aan het spel. Je kan het spel ook als campaign spelen, waarbij je de verzamelde items en abilities telkens meedraagt naar de volgende game. Daarnaast ziet het spel er met zijn old-school artwork en acrylic standees er ook nog eens prachtig uit op tafel!

Link to BGG: Vagrantsong | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: A Brief Overview of Vagrantsong (youtube.com)

  • Phil’s choice: Paint the roses

Aantal spelers: 2-5

Complexity: medium

Om het nieuwe semester in schoonheid in te zetten, kan ook onze peter Phil niet ontbreken! Hij koos deze maand voor het spel Paint the roses, een coöperatief en logisch deductie spel voor 2 tot 5 spelers waarbij het spel zich automatisch aanpast aan de skill van de spelers. De setting voor het spel is de wereld van Alice in Wonderland en alle spelers zijn de nieuw aangestelde Koninklijke Tuiniers. Jullie moeten dan ook samenwerken om de tuin rond het paleis af te werken volgens de grillen van de Red Queen. Hiervoor moeten jullie gebruik maken van logica, teamwerk en strategie om de Queen steeds 1 stap voor te blijven. Falen jullie hierin dan is het laatste wat jullie zullen horen haar beroemde catchphrase: “Off with their heads!”

De grillen van de Queen worden gegenereerd via kaarten en deze bevatten geheime instructies die aan elke speler worden meegegeven over hoe een deel van de tuin georganiseerd moet zijn. Jammer genoeg voor de spelers veranderen de grillen van de Queen voortdurend en eens je een kaart opgelost hebt, zal je een nieuwe kaart moeten trekken als speler. Elke beurt moeten de spelers samen proberen een kaart van één van de spelers juist te raden via logische stappen. De speler, wiens kaart de rest probeert te achterhalen, mag echter niets zeggen over zijn/haar kaart en kan enkel hints geven via aanwijzingen. Deze aanwijzingen komen in de vorm van tegels die je uit de “serre” haalt en door deze slim te plaatsen een logisch patroon vormt dat de andere spelers moeten achterhalen om de kaart te raden. En hoewel je niets mag verraden over je eigen kaart, mag je wel mee discussiëren over de kaarten van de andere spelers. Deel je theorieën met de rest van de spelers en doe samen een gok. Gok je juist dan mag je jullie gezamenlijke spelerspion bewegen maar de Queen zal jullie blijven volgen. Naarmate jullie beter scoren, zal ook de snelheid waarmee de Queen jullie achtervolgt verbeteren. Als jullie gok echter mis is, zal de Queen dubbel bewegen dus haar bijl is nooit ver weg van jullie nek.

Why play ‘Paint the roses’? “Zoals reeds eerder aangegeven ben ik geen echte fan van coöperatieve spellen maar er zijn er wel een paar die ik heb in mijn eigen collectie én leuk vind en dit is er zeker 1 van. Het feit dat de setting Alice in Wonderland is, draagt daar zeker toe bij, maar het is niet de enige reden. Speel dit met een groep die elkaar wat kent en dit is echt een leuk spel waarbij je elkaar hersenkronkels probeert te volgen. Maar ook met een groep die elkaar niet zo goed kennen, is dit dé manier om elkaar sneller te leren kennen (of toch hoe de anderen denken en logisch redeneren). Een van de leukere zaken waarom ik deze ook zo tof vind, is dat het ook geen ellenlang spel is dat eindeloos voortduurt. Het is een race waarbij je als groep de Queen voor moet blijven of jullie koppen rollen dus of jullie winnen allemaal, of jullie verliezen allemaal.”

Link to BGG: Paint the Roses | Board Game | BoardGameGeek

Video met korte overview: Paint the Roses – Kickstarter Tutorial (youtube.com)

  • Bonus: MicroMacro

Aantal spelers: 1-4

Complexity: low

Als afsluiter nog een kleine bonus uit de Nemesiskast. MicroMacro is een spel, of eigenlijk meer een activiteit, voor 1 tot 4 spelers die in 2021 werd bekroond tot de ‘Spiel des Jahres’. Jullie zijn detectives in Crime City en proberen op coöperatieve wijze verschillende moordzaken uit te pluizen. 

In MicroMacro krijg je een gigantische kaart voor je neus met daarop een stad afgebeeld. In de doos zitten verschillende enveloppen die elk 1 scenario bevatten. Een scenario bestaat uit een aantal kaarten die vragen stellen en op de ommezijde de oplossing geven. De scenario’s beschrijven een moord of diefstal en het is aan jou en je team om de gebeurtenissen te reconstrueren. Alle karakters staan meerdere keren op de kaart, maar telkens een verschillend tijdstip, waardoor het mogelijk is het pad van een personage terug te volgen. Het eerste kaartje begint meestal bij de plaats delict en vanaf daar moet je kijken hoe de vermoorrde daar geraakt is en wat hij onderweg gedaan heeft, wie hij ontmoet heeft… en dit tot je de moord en alle bijhorende vragen hebt opgelost.

Why play ‘MicroMacro’? MicroMacro is een spel met een mix van ‘Waar is Wally?’ en Sherlock Holmes. Het is binnen een minuut uitgelegd en toegankelijk voor ieder soort boardgamer. Het spel voorziet een heleboel verschillende scenario’s, die elk heel creatief zijn en onverwachte twists hebben. Elk van de scenario’s heeft ook een moeilijkheidsgraad op een schaal van 5 sterren zodat je zelf de mate van uitdaging kan bepalen. Heb je ze allemaal gespeeld en wil je meer? Geen probleem, er zijn ondertussen reeds 3 vervolgen op MicroMacro: Crime City en een bonusbox die alle stadskaarten samenvoegt tot 1 grote voor nog meer zoekplezier!

Link to BGG: MicroMacro: Crime City | Board Game | BoardGameGeek

Video met korte overview: Hoe speel je… MicroMacro: Crime City #whitegoblingames (youtube.com)

  • Slotwoord

Of je nu graag samenwerkt met je vrienden of elkaar liever genadeloos een mes in de rug steekt, deze games voorzien je zeker van een spannende spelervaring. Hopelijk hebben jullie inspiratie opgedaan en zijn jullie getriggerd om een van deze spellen eens uit te proberen op een clubavond ofzo. Tot slot nog een enorme appreciatie naar Phil toe om zich te engageren in de GOTM en de Nemesiskast van vele leuke spellen te voorzien!

Heb je interesse om zelf eens 1 van deze spellen of een ander spel uit de Nemesiskast uit te proberen? Aarzel dan zeker niet om mij een berichtje te sturen en dan kom ik met plezier het spel aan jou en je vrienden voorstellen op een clubavond of dergelijke!

See you later, krokodil!  

Gamemaster - 1 February 2024