← terug naar alle GOTM's

GOTM (januari) – Winter

Januari is een maand die voor velen onder ons gekenmerkt wordt door hoofdzakelijk 1 ding: examens. Om het een beetje draaglijker te maken, voorzie ik jullie weer van enkele spellen om je aan op te warmen gedurende deze koude wintermaanden. De gekozen spellen zijn winter-themed en er zit ook een bonus bij om 2024 met een knaller in te zetten!

  • K2

Aantal spelers: 1-5

Complexity: low

We starten deze maand met het beklimmen van de K2, ‘s werelds op 1 na grootste berg. Hij staat ook bekend als 1 van de dodelijkste doordat 1 op de 4 klimmers die de top haalt, het niet overleeft. In het gelijknamige spel K2 ben je zelf onderdeel van deze spannende beklimming. 

K2 is een spel voor 1 tot 5 spelers waarbij de spelers elk 2 bergbeklimmers besturen. Hoe hoger je klimmers geraken, hoe meer punten ze waard zijn. De enige voorwaarde is dat ze daarna nog levend terug moeten keren naar beneden. Als 1 van je klimmers sterft, is die namelijk geen punten meer waard. Elke speler bezit een identiek deck aan kaarten, waarvan je er elke ronde 3 speelt. Sommige kaarten laten je bewegen op de berg, terwijl andere kaarten er dan weer voor zorgen dat je klimmers kunnen acclimatiseren om hun gezondheid op peil te houden. Op het einde van de ronde daalt de gezondheid van je klimmers afhankelijk van de hoogte waarop ze zich bevinden. Daarnaast maken ook de steeds veranderende weersomstandigheden de klimmers het leven zuur. Je kan een tent opzetten om een ronde te rusten en het weer te negeren, maar dat kost tijd. Na 18 rondes is de speler die het meeste punten behaald heeft de winnaar!

Why play ‘K2’? K2 is een eenvoudig, maar spannend spel waarbij alles draait om hand management en het inschatten van risico’s. Hoger op de berg geraken levert meer punten op, maar vraagt meer van je klimmers gezondheid waardoor hij misschien niet meer levend beneden geraakt. Je hebt ook steeds zicht op de weersvoorspellingen voor de komende ronde, die je best ook mee in rekening neemt bij het maken van je keuze. 

  • Dead of winter

Aantal spelers: 2-5

Complexity: medium

Het volgende spel is Dead of Winter, een spel voor 2 tot 5 spelers dat zich afspeelt tijdens een zombie-apocalypse. De spelers zijn onderdeel van een kleine, verzwakte kolonie van overlevers. Iedereen heeft een eigen doel in het spel, wat maakt dat niemand te vertrouwen is…

De spelers controleren enkele leden van de kolonie. De meesten hebben, naast het doel dat de kolonie het spel overleeft, ook nog een ander persoonlijk doel dat ze proberen te behalen. De kans bestaat ook dat iemand in de groep als objectief juist de ondergang van de groep heeft! Elke ronde komt de kolonie voor een bepaalde challenge te staan, moet er eten worden verzameld en moet de moraal van de groep op peil gehouden worden. Tijdens de ronde kan je naar locaties in het dorp bewegen om voedsel en waardevolle items te zoeken of je kan in de kolonie blijven om te werken of de basis te versterken tegen de inkomende zombiehordes. Jezelf naar buiten begeven is echter niet zonder risico. Het dorp loopt vol met zombies wiens aandacht je liever niet wilt trekken, anders kan het zomaar zijn dat je gebeten wordt of zelfs een frostbite krijgt die je levenspunten langzamerhand wegneemt. De spelers die hun objectif(s) weten te vervullen tegen het einde van de game, winnen!

Why play ‘Dead of Winter’? Dead of Winter is een spannend en thematisch spel van zowel samenwerking als bedrog. Iedereen wil de groep helpen, maar heeft ook een persoonlijke objectief die de groep juist vaak in gevaar brengt. En als je echt pech hebt, kan het ook zijn dat iemand volledig tegen de groep is en de ondergang van de kolonie wil bereiken. Al snel ontstaat veel wantrouwen en discussie aan tafel over verdachte acties van je medespelers. Het spel bevat ook een hele stapel kaarten met random events die elk spel weer anders maken. 

  • ICE

Aantal spelers: 1-5

Complexity: medium

Voor het volgende spel trekken we op expeditie. ICE is een spel voor 1 tot 5 spelers waarin de spelers de ‘Valley of the Ancient ones’ verkennen waar overblijfselen van een antediluviaanse beschaving begraven zouden kunnen liggen.

De spelers kruipen in de huid van archeologen die zich door de lagen ijs graven op zoek naar antwoorden. Onder de eerste laag ijs liggen one-time-use abilities, de lagen daarna zijn voorzien van artefacten. Elke ronde heb je 5 actiepunten (+1 voor elke planning token). Tijdens je beurt kan je tot en met 2 van die actiepunten spenderen. Hiermee kan je kampen en archeologen plaatsen of je expeditieleider over het bord heen bewegen. Een tegel uitgraven kost standaard 3 actiepunten, maar deze kost verminderd met 1 actiepunt voor jouw expeditieleider en elke archeoloog die je met je expeditieleider hebt meegenomen. Hoe dieper de laag waar men graaft, hoe sterker de artefacten. Er zijn 5 verschillende types artefacten. Zodra je 2 artefacten van hetzelfde type hebt verzameld, krijg je een bonusactie afhankelijk van de soort artefact. Tot slot kan je de artefacten ook inleveren om commissions te voltooien, die je prestigepunten opleveren. Zodra een tegel van de onderste laag ijs wordt uitgegraven, eindigt het spel en wint de speler die het meeste van deze prestigepunten heeft verzameld!

Why play ‘ICE’? Bij ICE komt het thema sterk naar voren doordat je letterlijk de lagen ijs weg graaft om daaronder nieuwe lagen te ontdekken. Elke speler heeft ook een eigen factie met een unieke eigenschap, wat het spel interessanter maakt. Sommige tegels geven je bepaalde eigenschappen, terwijl andere dan weer gebruikt worden voor set collection of om punten op bijeen te sprokkelen. De gestroomlijnde regels maken het spel makkelijk verteerbaar ondanks de vele moving parts. 

  • Merchants of the Dark Road

Aantal spelers: 1-4

Complexity: high

Het volgende spel is Merchants of the Dark Road, een spel voor 1 tot 4 spelers. ‘The Dark Season’ in het rijk Lumi is aangebroken, een periode van vorst en ononderbroken duisternis. Voor de kooplieden gaat het leven echter gewoon door. Zij moeten om hun brood te verdienen de gure, winterse omstandigheden trotseren om hun goederen en reizigers vanuit de hoofdstad Highreach naar de kleinere, afgelegen dorpen in het dal te vervoeren.

In Merchants of the Dark Road zijn de spelers kooplui die op zoek gaan naar rijkdom onder de vorm van zowel geld als prestige. Elke speler bezit een eigen verkoopwagen waarin goederen als potions, wapens en armor kunnen worden opgeslagen. Als het je beurt is, kies je 1 van je beschikbare nachtdobbelstenen. Deze dobbelsteen plaats je op 1 van de 3 beschikbare acties op je wagon die je vaak goederen, lantaarns of geld opleveren of je toelaten om naast je nachtdobbelsteen ook 1 van je ‘illuminated dice’ in te zetten. Daarna verplaats je je wagon op het spelbord volgens een rondelsysteem. De plaats waar je wagon stopt, bepaalt de actie die je mag uitvoeren. Bij ‘The Great Bazaar’ en ‘The Dark Market’ kan je aan handelswaren komen, terwijl je bij ‘The Queen’s Commissions’ en ‘The Ringway Inn’ vooral opdrachten en reizigers op kan halen. Op een gegeven moment kan je ook beslissen een reis te ondernemen naar 1 van de dorpen in het dal. Zodra iemand een reis onderneemt, kunnen ook andere spelers zich bij de caravan aansluiten. Voor het maken van zo’n reis kan je 3 lantaarns betalen om een shortcut te nemen of de ‘Dark Road’ volgen. Deze eerste kost je niets, maar er schuilt meer gevaar achter… Zodra het dorp wordt bereikt, leveren je geleverde reizigers en commissies beiden prestige, geld en bonussen op. Aan het einde van het spel telt iedereen de hoeveelheid prestige en munten die ze verzameld hebben. Het laagste van deze 2, wordt (na eventuele bonussen) je eindscore!

Why play ‘Merchants of the Dark Road’? Merchants of the Dark Road is een spel dat de spelers uitdaagt hun acties goed te plannen. Elke locatie biedt je verschillende en interessante opties en uitvogelen welke het meest waardevol is voor jou op een gegeven moment, is een leuke puzzel. Ook wat de andere spelers doen is belangrijk, omdat je vaak kan inschatten naar welke regio andere spelers een reis zullen ondernemen. Dan hoef je deze niet zelf te initiëren en kan je gewoon bij hun caravan aansluiten. Daarnaast is de manier van puntentelling interessant. Je telt je geld en prestige en scoort het LAAGSTE van deze 2. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het spel met beide rekening moet houden om te kunnen winnen.

  • Endless Winter

Aantal spelers: 1-4

Complexity: high

We gaan even terug in de tijd en bevinden ons in de ijstijd. Endless Winter is een deckbuilding en worker-placement spel voor 1 tot 4 spelers waarbij de spelers een stam aanvoeren in Noord-Amerika omtrent 10.000 BC. Tijdens het spel maak je hun evolutie mee, van nomadische jagers-voedselverzamelaars tot welvarende samenlevingen. 

Endless Winter bestaat uit 4 tijdperken, telkens gevolgd door een eclipse fase. Tijdens een tijdperk kunnen de spelers werkers plaatsen bij de 1 van de 4 beschikbare actieplaatsen. Vervolgens kan je kaarten en resources spenderen om gebruik te maken van deze acties. Elke locatie heeft 3 mogelijke acties. De bovenste kan je zoveel uitvoeren als je wil, de middelste is eenmalig en de onderste is enkel voor de eerste speler die een werker op die locatie zet. Er zijn stamkaarten die je voorzien van werkkracht en cultuurkaarten die je kan inzetten voor een variëteit aan effecten. Je kan er ook voor beslissen om deze kaarten te sparen voor gebruik tijdens de eclipse fase. Alle acties die je doet, geven je toegang tot verschillende zaken. Je kan nieuwe kaarten bemachtigen of ze ‘begraven’ voor punten, rondtrekken met je volk en nederzettingen stichten, jagen op wilde dieren, heilige stenen uitgraven, megalieten plaatsen… Heel veel mogelijkheden dus die uiteindelijk allemaal samenkomen en je een eindscore opleveren. Degene met de hoogste score, wint het spel.

Why play ‘Endless Winter’? Endless Winter is een spel dat verschillende mechanismen naadloos in elkaar verweeft. Het biedt niet alleen worker-placement, maar ook deckbuilding, area control, resource management, set collection… Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om punten te verdienen, wat ervoor zorgt dat er verscheidene strategieën zijn waarmee je het spel kan benaderen en winnen. 

  • Bonus: Hanabi

Aantal spelers: 2-5

Complexity: low

Een extraatje om 2024 spetterend in te zetten. Hanabi is een coöperatief spel voor 2 tot 5 spelers waarin de spelers de vuurwerkshow van de Japanse keizer regelen. Samen probeer je de vuurwerkshow tot een succes te maken, strevend naar die maximale score van 25 punten.

In Hanabi heeft iedereen een aantal kaarten (afhankelijk van het aantal spelers) vast met daarop 1 van de 5 kleuren vuurwerk en een getalwaarde van 1 tot 5. De wijze waarop je de kaarten vastneemt is echter atypisch: je draait je kaarten zodat enkel de andere spelers kunnen zien welke kaarten jij in je handen hebt. Aangezien je echter zelf de enige bent die jouw eigen kaarten op tafel kan spelen, zullen de spelers tips aan elkaar moeten geven (enkele voorbeelden: ‘Je hebt 2 drieën vast’, ‘Je hebt 3 rode vast’ of ‘Je hebt geen enkele groene kaart vast’). De spelers hebben de tips nodig om vervolgens de kaarten in 5 rijen (1 per kleur) in volgorde van waarde 1 naar 5 te leggen, waarbij geen enkele waarde overgeslagen mag worden (dus: eerst de rode 1, dan de rode 2 enz.). Het geven van tips is echter gelimiteerd. Elke keer als een speler een tip geeft, wordt 1 van de 9 tipfiches weggenomen. Om tips bij te verdienen, kan een spelers een kaart uit zijn hand verwijderen in plaats van hem te spelen. Hiermee moet je natuurlijk wel opletten dat je geen kaarten wegdoet die nog nodig zijn om de reeksen aan te leggen, want dan vermindert de maximale score die jij en je team kunnen behalen…

Why play ‘Hanabi’? Als je de kaarten van Hanabi bekijkt, lijkt het op het eerste zicht een doodgewoon spel. Er is echter een twist: in tegenstelling tot vele andere spellen, ben je in Hanabi de enige die juist NIET naar je eigen kaarten mag kijken. Het is qua regels een eenvoudig spel, maar biedt je groep de uitdaging om een zo hoog mogelijke score te halen. Uit mijn persoonlijke ervaring merkte ik dat de eerste paar keren stroever verlopen, maar dat, zodra je het spel gewoon begint te worden en een beetje op elkaar bent afgestemd, de maximumscore van 25 zeker niet onhaalbaar is.  

  • Slotwoord

We zijn alweer aan het einde van de GOTM beland. Nogmaals een bedankje naar onze peter Phil voor alle spellen die Nemesis van hem krijgt!

Heb je interesse om zelf eens 1 van deze spellen of een ander spel uit de Nemesiskast uit te proberen? Aarzel dan zeker niet om mij een berichtje te sturen en dan kom ik met plezier het spel aan jou en je vrienden voorstellen op een clubavond of dergelijke!

We zien elkaar dan weer in het tweede semester, maar voor nu: succes met de examens iedereen! 

Ciao 

Gamemaster - 1 January 2024