← terug naar alle GOTM's

GOTM (mei) – Gamemaster edition

Het einde van het academiejaar is in zicht, wat ook betekent dat de verkiezingen er bijna aankomen! We kunnen deze maand niet beter beginnen dan 1 van de meest unieke functies binnen Nemesis even in de verf te zetten; die van Gamemaster! Voor de laatste GOTM heb ik daarom alle Gamemasters die Nemesis ooit heeft gekend gesummoned om er nog eenmaal een lap op te geven. We hebben elk 1 spel uitgezocht en deze samengebundeld tot een ware Gamemaster edition!

  • Scout (Bram Bossuyt (Gamemaster 2017-2018))

Aantal spelers: 2-5

Complexity: low

We beginnen deze maand bij de keuze van Bram, die als eerste Gamemaster van Nemesis als geen ander weet hoe je een leuke spelavond creëert. Hij koos voor het spel ‘Scout’, een eenvoudig kaartspel voor 2 tot 5 spelers.

In Scout wordt een aantal rondes gespeeld gelijk aan het aantal spelers. De spelers krijgen een starthand met kaarten en mogen ervoor kiezen (zonder de kaarten van volgorde te veranderen!) om de alle kaarten ondersteboven te draaien, waardoor ze een andere waarde tonen! Daarna zijn de spelers om de beurt aan zet. In je beurt kan je kaarten uit je hand spelen in de vorm van setjes gelijke (vb. 2 negens) of opeenvolgende getallen (vb. 3,4 en 5). Lukt het de volgende speler om een reeks van meer kaarten (of een gelijk aantal kaarten, maar met hogere waarden) te leggen, dan mag hij de kaarten van de overwonnen set in zijn puntenstapel plaatsen. Kan de persoon dit echter niet, dan kiest hij 1 van de kaarten uit de set van de tegenstander en voegt deze toe op een plaats naar keuze in zijn hand. De tegenstander krijgt hier wel een scout-fiche voor, wat punten oplevert op het einde van de ronde. De spelers gaan door tot iemand geen handkaarten meer heeft of iemand een set heeft gelegd die een ronde lang niet van tafel te spelen was. De spelers krijgen dan punten op basis van hun puntenstapel en verkregen scout-fiches, maar ook minpunten voor de hoeveelheid kaarten die je nog op hand had. Degene die na x rondes de meeste punten heeft, wint! 

Sèg Bram, why play ‘Scout’ eigenlijk?

“Het is gewoon een heel heel goed kaartspel. Geen zotte artwork, geen fantastische roleplaying, geen doos van 40 kg en dubbel zoveel euro’s. Nog interessanter dan de puntentelling, is de manier waarop je kaarten in je hand steekt en wegspeeld om steeds zottere sets te proberen maken. Met als risico dat iemand je voor is en die zotte set plots een set minpunten is.”

Link to BGG: SCOUT | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Scout – A Dicey Walkthrough! (youtube.com)

  • Gloomhaven (Vivianne de Kok (Gamemaster 2018-2019))

Aantal spelers: 1-4

Complexity: high

We gaan een jaartje verder en maken de sprong van een easy-to-learn cardgame naar wat meer heavy stuff. Vivianne koos voor het spel “Gloomhaven”, een verhalenspel voor 1 tot 4 spelers dat zich spreidt over meerdere sessies. De spelers representeren avonturiers in een fictieve wereld die steeds verandert.

Elke sessie spelen de spelers een bepaald scenario. Elk scenario zet de spelers voor een bepaalde challenge, wat het verslaan van monsters of het vinden van bepaalde schatten kan inhouden. Elk scenario brengt weer nieuwe zaken naar voren, maar er zijn enkele basics die doorheen de verhalen hetzelfde blijven. Zo speel je elke 2 kaarten. Deze kaarten bepalen in wanneer je aan de beurt zal komen tijdens de ronde en welke acties je dan uit mag voeren. De kaarten zijn in 2 helften verdeeld. Van 1 van de kaarten zal je de bovenste helft uit mogen voeren, van de andere de onderste helft. De spelers hebben elk een eigen karakter met een gepersonaliseerd deck en zullen dus elkaars talenten moeten benutten om het avontuur tot een goed einde te brengen!

Als een spel zo hoog staat in de BGG ranking, dan moet het wel een topspel zijn zeker, Vivianne?

“Gloomhaven is meer dan een bordspel. Het is een van de meest uitgebreide legacy spellen die er bestaan, met gegarandeerd uren aan speelplezier. Gloomhaven leg je niet “even” op tafel. Voor mij is het niet alleen een spel wat prachtig in elkaar is gezet, maar wat ook uren aan gezelligheid met vrienden belooft. En dat vind ik bijna nog belangrijker!”

Link to BGG: Gloomhaven | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Gloomhaven… in 3 minuten (youtube.com)

  • Dune (Joris de Coninck (Gamemaster 2019-2020))

Aantal spelers: 2-6

Complexity: high

De volgende pro-Gamemaster heeft een bordspel gekozen die geïnspireerd is op 1 van zijn favoriete boekenreeksen. Dune is een political game voor 2 tot 6 spelers waarbij de spelers een bepaalde factie spelen die vecht voor de controle over melange, de mysterieuze specerij die enkel te vinden is op de planeet Dune.

In Dune neem jij de leiding over een van de zes facties uit het verhaal. Elke factie heeft zijn eigen voordelen en in dit spel zal je daar zo veel mogelijk gebruik van maken om jouw leiderschap over Arrakis te besvestigen. Daarnaast zal je ook je beste table politics mogen uithalen want leider wordt je niet zonder hulp. Door het sluiten van allianties kan je gebruik maken van voordelen van andere facties en is een overwinning veel eenvoudiger. Maar wees voorbereid, je partner kan je ook in de steek laten voor een andere speler…

Waarom zouden de leden van Nemesis dit spel zeker eens moeten proberen volgens jou, Joris?

“Ik heb Dune gekozen omdat het een klein beetje uitdagend is, elke beurt heeft zijn fases die het spel anders beïnvloeden. En desondanks er maar 10 beurten zijn, weet je nooit wie de winnaar is tot het spel is uitgespeeld. Naast dat feit ben ik een grote fan van de boeken is dit ook gewoon een leuk spel waarbij je tactisch moet denken en tegelijk ook je beste table politics moet uithalen want je weet nooit wanneer alliences veranderen. En los daarvan is dit het spel dat ik nog het vaakst op tafel gooi als ik nog eens een boardgame speel.”

Link to BGG: Dune | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Dune in about 3 minutes (youtube.com)

  • The resistance: Avalon (Valerie Anné (Gamemaster 2020-2021))

Aantal spelers: 5-10

Complexity: low

De volgende dame is van vele markten thuis. Naast Gamemaster is ze ook ooit Abactis en Schachtentemster geweest van Nemesis. Valerie koos voor het spel “The Resistance: Avalon”, de ideale social deduction game om met een iets grotere groep te spelen. 

In het spel “The Resistance: Avalon” nemen Arthur en zijn trouwe ridders het op tegen de verraderlijke dienaren van Mordred. Merlijn, de enige die de verraders kan identificeren, spreekt echter in raadsels. Kan Merlijn de verraders ontmaskeren zonder zijn eigen identiteit prijs te geven? Het lot van Avalon rust op hun schouders, te midden van dit super coole spel van strategie en bedrog. 

Hey Val, waarom moeten wij ‘The Resistance: Avalon’ nu eigenlijk spelen?

“Het spel omhelst de eeuwige vraag bij elke traitor game op een Nemesis clubavond: wie vertrouw je? Het is een geweldig spel vol misleiding en sociale intriges! xoxo Val.”

Link to BGG: The Resistance: Avalon | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: How to Play The Resistance + Avalon | Roll For Crit – YouTube

  • Earth (Maxine Van Overloop (Gamemaster 2021-2022))

Aantal spelers: 1-5

Complexity: medium

In maart hadden we reeds de nature-themed Game Of The Month. Maxine koos deze maand voor een spel dat hier ook perfect in gepast zou kunnen hebben. Ze koos voor het spel ‘Earth’, een engine builder voor 1 tot 5 spelers met relatief eenvoudige regels, maar veel mogelijkheden.

Earth is een visueel adembenemend spel waarbij je je eigen ecosysteem samenstelt. Je bouwt je ecosysteem op door kaarten te spelen met planten, waarbij elke gespeelde kaart je bonussen geeft zoals extra acties die je kan uitvoeren of punten voor op het einde van het spel. Elke speler mag als het zijn beurt is een van de 4 hoofdacties kiezen en deze uitvoeren inclusief de bijhorende extra acties die je tijdens het spel verzamelt. De andere spelers voeren gelijktijdig een iets zwakkere versie van die actie uit waarna de beurt wordt doorgegeven. Dit gaat door tot een eerste speler hun volledig ecosysteem van 16 kaarten heeft volgebouwd. 

Wat maakt het spel ‘Earth’ in jouw ogen de moeite waard, Maxine?

“Er zijn verschillende gedeelde challenges die elk spel veranderen waardoor je elke speelsessie een volledig andere focus hebt. Je kan in het spel focussen op veel verschillende zaken. Wil je punten scoren van je vele hoge bomen of eerder van combinaties van verschillende type planten, terrein kaarten of wil je zoveel mogelijk planten laten kiemen? Het kan allemaal. Door de immens grote variatie is elk spel anders en voelt het steeds nieuw aan. Een leuk voordeel van het spel is dat je tijdens de beurt van een andere persoon ook nog steeds acties kan uitvoeren! Ben je geen fan van wachten tot het weer je beurt is? Dan is deze zeker iets voor jou! Maar ook voor alle natuurliefhebbers of gewoon fans van een heel goed spel!!”

Link to BGG: Earth | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: How to Play Earth by Inside Up Games (youtube.com)

  • Aeon Trespass: Oddysey (Matthis Veys (Gamemaster 2022-2023))

Aantal spelers: 1-4 (best at 2 volgens Matthis)

Complexity: high

De volgende in het rijtje is Matthis. Hij koos voor het recente spel “Aeon Trespass: Oddysey”, een coöperatieve campaign game voor 1 tot 4 spelers, maar waarbij de ideale player count volgens Matthis 2 spelers is. Een spel vol ontdekkingen, avonturen en belangrijke beslissingen die het verdere verloop van de verhaallijn beïnvloeden!

Je bent één van de argonauten op de argos, op zoek naar een verhaal terwijl je achtervolgd wordt door een beest dat jouw schip maar al te graag wil vernielen. Ga op verkenning en laat de storyline en kaart jouw verhaal leiden met behulp van een storybook (vergelijkbaar met Tales of the Arabian Nights). De gevechten worden gedreven door dobbelstenen maar er komt meer aan te pas dan dobbelstenen alleen (aan jou om alles te ontdekken), want wie weet waar koning Minos uithangt, en waarom…

Vanwaar de keuze voor dit spel, Matthis?

“Ik ben ergens altijd wel fan geweest van de meer storytelling-gebaseerde spellen. Cyril (Cousein) ook, en na een mislukte poging om met een groepje ISS Vanguard te spelen, stelde hij voor om ATO samen te spelen. De eerste cycle is zeer sterk geïnspireerd door de griekse mythologie (je vecht tegen een Hekaton, Labyrintauros, zoekt koning Minos en nog veel meer). Je keuzes bepalen sterk wat kan en niet kan maar beïnvloeden ook gemakkelijk iets zal gaan doorheen heel het spel, dus de juiste keuzes maken is belangrijk. ATO combineert storytelling met combat waarbij je tijdens laatstgenoemde keer op keer op het puntje van je stoel gaat zitten en je afvraagt waar je nu weer aan begonnen bent. Alles is haalbaar, maar het is niet makkelijk (je speelt met een soort titanen die je gear geeft en mee gaat vechten) en meermaals was het een verhaal van nét wel door een goede worp of nét niet door een slechte worp. Alles kan, zekerheden zijn er niet en na het succesvol beëindigen van een gevecht komen er zeker wel wat endorfines vrij.”

“Uitdagend, vernieuwend, en jammer genoeg vrij prijzig, maar zeker en vast een aanrader!”

Link to BGG: Aeon Trespass: Odyssey | Board Game | BoardGameGeek

“Korte” video met overview: Aeon Trespass: Odyssey Review: Kingdom Life Monster (youtube.com)

  • Tapestry (Joren Carlier (Gamemaster 2023-2024))

Aantal spelers: 1-5

Complexity: medium

De lijn van Nemesis Gamemasters eindigt voorlopig bij mezelf, Joren. In mijn GOTM’s zaten vaak reeds favorieten van mij verwerkt (Unmatched, Root, Everdell…), maar een topper die voor mij in dat rijtje nog ontbreekt en nog niet aan bod gekomen is, is Tapestry.

In Tapestry bouwen de spelers hun eigen samenleving op over een tijdspanne van 4 tijdperken. Dit doen ze op basis van 4 aspecten: militair, exploratie, wetenschap en technologie. Deze 4 gebieden worden vertegenwoordigd door 4 ontwikkelingssporen op het spelbord. In je beurt kan je grondstoffen betalen om op 1 van deze sporen vooruit te gaan en de bijbehorende beloning te nemen. De grondstofkost wordt steeds hoger naargelang je je verder op een spoor bevindt, maar ook de beloningen worden progressief indrukwekkender. Het exploratiespoor laat je toe om nieuwe regio’s aan te leggen op de kaart, die je vervolgens kan inpalmen door vooruit te gaan op het militaire spoor. Het technologiespoor verleent je de toegang tot technologiekaarten, die later opgewaardeerd kunnen worden voor sappige beloningen. Het wetenschapsspoor tot slot zorgt ervoor dat je sneller en goedkoper op 1 van de andere sporen kan vooruitgaan. Als het jouw beurt is en je geen grondstoffen meer bezit/geen grondstoffen meer wilt spenderen, dan kan je ervoor kiezen om naar het volgende tijdperk over te gaan. Dan krijg je grondstoffen afhankelijk van de staat van je spelersbord, speel je een tapijtkaart en upgrade je 1 van je technologiekaarten. De hoeveelheid grondstoffen die je ontvangt zal elk tijdperk groeien omdat je, door op de sporen vooruit te gaan, huisjes van je spelersbord naar je hoofdstadtegel mag plaatsen waardoor er vakken met extra grondstoffen zichtbaar worden. Je hoofdtadstegel zal daarnaast ook met monumenten bekleedt worden, waardoor deze steeds meer punten zal opleveren. Daarnaast geven de tapijtkaarten een richting aan je samenleving en vormen samen letterlijk een wandtapijt die je samenleving representeert. 

Why play ‘Tapestry’? Wat ik persoonlijk zo leuk vind aan Tapestry, is de vrijheid die je krijgt van het spel. Zo goed als alles levert punten op en je kan zelf kiezen waar je op focust. Je kan je bijvoorbeeld in 1 of 2 van de sporen specialiseren, maar je kan evengoed over alle 4 de sporen je krachten spreiden. Daarnaast zijn er ook verschillende samenlevingen waarmee je kan experimenteren, wat zorgt voor een grote herspeelbaarheid. Op het einde van het spel ben je, of je nu wint of niet, ook gewoon blij met de samenleving die jij tot leven gebracht hebt. En dan heb ik nog niet eens gepraat over de zalige componenten. Pre-painted monumenten? Yes please!

Link to BGG: Tapestry | Board Game | BoardGameGeek

Korte video met overview: Tapestry Speluitleg – 999 Games (youtube.com)

  • Slotwoord

Dat was het voor deze maand. Als je 1 van deze spellen of een ander spel uit de Nemesiskast (zie de tab ‘Games’ op de Nemesis website) graag eens had gespeeld, vraag het dan zeker eens aan mij en dan kom hem jou eens voorstellen en uitleggen op een clubavond!

Een bedankje in de richting van onze peter Phil, die onze Nemesiskast spijst met awesome games. Heel groot bedankje ook naar alle Gamemasters die onmiddellijk bereid en enthousiast waren om mee te werken aan deze GOTM! En in het bijzonder een bedankje naar mijn voorganger Matthis die, ondanks dat hij niet vaak fysiek aanwezig kon zijn, altijd (like literally, ook al was het bij hem in het buitenland 3u ‘s nachts) paraat stond als ik met vragen zat. 

Ik vond het alvast geweldig om jullie maandelijks onder te dompelen in de fantastische wereld van bordspellen en jullie te tonen wat de prachtige hobby van board gaming allemaal te bieden heeft!

Gamemaster out!

Gamemaster - 5 May 2024