← terug naar alle GOTM's

GOTM (oktober) – Praesidium favorites

Om jullie praesidium beter te leren kennen aan de start van het nieuwe academiejaar, is er deze maand een mega-ultra-deluxe-premium-praesidium-editie! Deze maand bestaat de GOTM uit maar liefst 10 spellen! Elk spel representeert het favoriete spel van 1 van de praesidiumleden en zijn bijgevolg stuk voor stuk absolute bangers!

  • Shadows over Camelot

Aantal spelers: 3-7

Complexity: medium

Het eerste spel van deze maand is gekozen door onze Praeses Gilles. Shadows over Camelot is een spel voor 3 tot 7 spelers waarin de spelers lid zijn van de ridders van de Ronde Tafel. Aangestuurd door hun dappere koning Arthur werken zij samen om verschillende quests te overwinnen en Camelot te beschermen tegen het kwade.

In het spel tracht je als ridder op quests te gaan om zo witte zwaarden (punten) voor de ridders van de Ronde Tafel te verzamelen. Je kan op zoek gaan naar het legendarische zwaard Excalibur, de eeuwenoude Heilige Graal, vechten in de Saxon of de Pict Wars… Dit alles wordt echter bemoeilijkt door heel wat tegenstand. Indien er quests zijn die niet tot een succesvol einde worden gebracht, leveren deze namelijk zwarte in plaats van witte zwaarden op. Daarnaast moeten de ridders zich ook verweren tegen de continue belegering van het kasteel door kanonnen. “Dat valt toch allemaal nog mee?”, hoor ik je zeggen. Dan neem je nog niet in rekening dat er iemand onder de spelers een verrader kan zijn wiens doel de ondergang Camelot is… 

  • Terraforming Mars

Aantal spelers: 1-5

Complexity: high

Van de middeleeuwen maken we een sprong naar de toekomst. Het volgende spel is gekozen door jullie Vice-Praeses Bram. Terraforming Mars is een spel voor 1 tot 5 spelers dat zich afspeelt in een toekomst waarin de mens overgaat tot het leefbaar maken van de planeet Mars. De spelers staan aan het hoofd van grote bedrijven die enorme projecten initiëren om dit mogelijk te maken.

In het spel proberen de spelers de temperatuur, het zuurstofniveau en de aanwezigheid van oceanen op Mars te verhogen. Zodra deze 3 parameters hoog genoeg zijn voor de planeet om leefbaar te zijn, eindigt het spel. Tijdens het spel moeten de spelers zoveel mogelijk punten verzamelen door belangrijke bijdragen te doen aan de projecten en door het verbeteren van de algemene menselijke infrastructuur in het zonnestelsel.

  • De Taveernen van de Oude Stad

Aantal spelers: 2-4

Complexity: medium

Eenmaal terug op aarde gaan we verder met het favoriete spel van Quaestor Liam: De taveernen van de Oude Stad, een spel voor 2 tot 4 spelers. We zijn in Tiefenthal, een stadje vol prachtige monumenten, leuke winkeltjes, maar vooral: gezellige taveernen. 

In het spel runnen de spelers over elkaar concurrerende herbergen in Tiefenthal. Elke ronde worden er dobbelstenen gedraft, die bepalen tot welk soort acties je toegang hebt voor die ronde. Door het maken van de juiste investeringen (tafels, personeel, leveranciers van het goudkleurige vocht (a.k.a. bier)…) en het aantrekken van de juiste klanten, probeer je jouw taveerne zo succesvol mogelijk te maken. Degene met de meeste punten aan het einde van het spel wint en mag zich door de verliezers laten trakteren op een biertje.  

  • The Chameleon

Aantal spelers: 3-8

Complexity: low

Onze PR Amber camoufleert alvast haar enthousiasme voor het spel The Chameleon niet! The Chameleon is een party game voor 3 tot 8 spelers waarbij de spelers elke ronde de kameleon in de groep moeten vinden.

Elke ronde krijgt iedereen een kaart met daarop codes. Na het gooien van de dobbelstenen zullen de spelers, door het volgen van die code, uitkomen bij een bepaald kernwoord. Iedereen weet welk woord dit is, op 1 speler na. Deze speler kreeg een lege kaart in plaats van een kaart met codes en heeft bijgevolg geen idee welk woord bij de code hoort. Het doel van deze kameleon is opgaan in de groep. Iedereen van de groep moet nu namelijk 1 woord geven dat gerelateerd is aan het kernwoord (dat de kameleon dus niet weet). De groep probeert te achterhalen wie de kameleon is, terwijl de kameleon zich probeert te gedragen alsof hij/zij net zoals de anderen het kernwoord kent.

  • Here to slay

Aantal spelers: 2-6

Complexity: low

PR Vio is here to slay! Ze koos deze maand voor het gelijknamige spel dat geschikt is voor 2 tot 6 spelers en zich afspeelt in een schattige fantasiewereld. Het spel draait volledig rond het opbouwen van een team helden en het slachten van monsters.

Tijdens het spel speel je helden en items om steeds dichter bij je doel te komen. Vaak hebben deze bepaalde eigenschappen waarvoor je dobbelstenen moet gooien. Als je niet tevreden bent met 1 van de kaarten die een tegenstander speelt, kan je deze kaart challengen door middel van een challenge kaart. Als je deze challenge (vaak dobbelen en eventueel kaarten spelen om worpen te verhogen of verkleinen) wint, dan wordt de kaart van je tegenstander zonder effect verwijderd. De eerste speler die minstens 1 held van elk van de 6 klassen in zijn team bezit OF die 3 monsters heeft geslacht, wint het spel!

  • Betrayal at Baldur’s Gate

Aantal spelers: 3-6

Complexity: medium

Met de keuze van Schachtentemmer Yori kom je zeker niet bedrogen uit! Betrayal at Baldur’s Gate is een geweldig spel voor 3 tot 6 spelers gebaseerd op het spel ‘Betrayal at house on the hill’, maar toegepast binnen de Baldur’s Gate universe. 

Tijdens het spel verken je samen de iconische straten en dodelijke catacomben van Baldur’s Gate. Je karakter zal verschillende gebeurtenissen meemaken, maar je bent vooral op zoek naar zaken die je karakter versterken en handige items en omens die later van pas zouden kunnen komen. De coöperatieve sfeer die er hangt is echter van korte duur. Zodra er te veel omens in het spel zijn, zal de ‘Haunt’ starten, waarbij 1 van de spelers een verrader blijkt te zijn die vanaf dit punt tegen de rest van de groep speelt. Afhankelijk van de omen die de haunt inluidde en de locatie waar deze gevonden werd, zal 1 van de 50 verschillende scenario’s plaatsvinden. Zal de verrader de groep kunnen neerhalen of slaagt de groep er toch in om de verrader te slim af te zijn? 

  • Warhammer 40K

Aantal spelers: 2

Complexity: high

Een spel dat bij onze cantor Mauro als muziek in de oren klinkt, is Warhammer 40K. Warhammer 40K is een wargame met miniaturen die zich afspeelt in een verre toekomst. De menselijke beschaving is aan het stagneren en wordt geteisterd door vijandige buitenaardse wezens en bovennatuurlijke schepsels. 

In Warhammer 40K speel je op een groot speelveld dat je kan ontwerpen en aankleden zoals je zelf wilt. Tijdens het spel bestuur je een leger dat je tactisch probeert te positioneren. Je plant zorgvuldig je aanvallen en probeert op het juiste moment toe te slaan. Het spel duurt 5 beurten. De hoeveelheid punten die je scoort, is afhankelijk van de vooraf geselecteerde missie. Vaak zal dit gaan over het bezetten van bepaalde stukken gebied, maar het kan ook een win-conditie zijn die bepaald wordt door de factie waarmee je speelt.

  • Unmatched

Aantal spelers: 2-4

Complexity: low

Het volgende gekozen spel is het favoriete spel van me, myself and I, Gamesmaster Joren. Unmatched is een spel voor 2 tot 4 spelers waarbij de spelers in de huid kruipen van legendarische helden uit films, boeken of eeuwenoude legendes om voor eens en voor altijd uit te vechten wie de titel van ‘Legende’ waardig is. King Arthur, Medusa, Alice (die van in Wonderland), Robin Hood, Bigfoot, Sherlock Holmes, Dracula, Bruce Lee, Roodkapje, Achilles, Bloody Mary… zijn slechts enkelen van de vechters die zich in deze strijd willen bewijzen.

In het spel speel je 1 tegen 1 of 2 tegen 2 met een karakter naar keuze. Elk karakter beschikt over een uniek deck en unieke eigenschappen, wat maakt dat elk personage een andere speelstijl heeft. Zo is Bigfoot vooral fan van hard slaan, terwijl Sherlock Holmes eerder vanop afstand zijn tegenstander te slim af probeert te zijn. Je zal tijdens het spel de sterke en zwakke punten van jouw held en die van je tegenstander moeten ontdekken en je speelstijl eraan aanpassen om de slag uiteindelijk te kunnen winnen.

  • Magic The Gathering

Aantal spelers: 3-5

Complexity: high

Het volgende spel is gekozen door onze Web Gillian. Hij is zeer graag bezig met TCG’s (Trading Card Games) en 1 van zijn favorieten binnen dit genre is Magic The Gathering. In dit spel kruip je in de huid van een ‘planeswalker’, een krachtige tovenaar, die het opneemt tegen andere planeswalkers voor het behalen van glorie en het vergaren van kennis. MTG kan op verschillende wijzen gespeeld worden, maar in deze GOTM ligt de focus op het commander format.

In Magic The Gathering beschik je over een deck dat je arsenaal aan spreuken en wezens representeert. Het spel begint eigenlijk al op voorhand met het samenstellen van een gebalanceerd deck waarin je kaarten op elkaar afgestemd zijn. Tijdens het spel zelf speel je ‘lands’ die ‘mana’ genereren, een energiebron die je toelaat vernietigende spreuken en machtige monsters te spelen. Dit doe je met als opzet het reduceren van de levenspunten van je tegenstander van 40 naar 0. 

  • Mansions of Madness

Aantal spelers: 1-5 spelers

Complexity: medium

Afsluiten doen we deze maand met Thaïsa en haar keuze: Mansions of Madness. Mansions of Madness is een coöperatief spel voor 1 tot 5 spelers dat zich afspeelt in dezelfde wereld als Eldritch Horror en Elder Sign. Het spel wordt gespeeld aan de hand van een app die de spelers begeleidt bij hun indrukwekkend avontuur.

In dit spel zijn de spelers een groep onderzoekers die een vervloekt landhuis binnentreden op zoek naar antwoorden op hun vragen. Ze verkennen de kamers om wapens, hulpmiddelen en informatie te verzamelen en om complexe puzzels op te lossen. Daarnaast moeten ze ook monsters bevechten en ervoor zorgen dat ze niet doordraaien van krankzinnigheid of gedood worden. Durf jij het aan de mysteries te ontrafelen?

Gamemaster - 1 October 2023