← terug naar alle GOTM's

GOTM (september) – Japan

Vorige maand volgden we Jefke op zijn wereldreis. Hij zal zijn reis echter bijna moeten afronden, want voor de studentjes onder ons staat een gloednieuw academiejaar voor de deur! Er is nog 1 land waaraan Jefke graag een bezoek zou willen brengen vooraleer hij terugkeert naar het prachtige Gent. Zijn eindbestemming is Japan, de parel van het verre oosten die aan de grondslag ligt van onder andere Pokémon, anime, sushi…

  • Tsuro

Aantal spelers: 2-8

Complexity: low

Tsuro is een zeer toegankelijk spel voor 2-8 spelers met een spiritueel Aziatisch thema. De spelers begeven zich op het pad richting goddelijke wijsheid in een zoektocht naar verlichting.

In het spel begin je de steen in jouw kleur aan de rand van het bord en 3 tegels in je hand. Tijdens je beurt leg je 1 van de tegels in je hand naast je steen en volg je de route die de witte lijn aangeeft. Zodra het volgen van een witte lijn ervoor zorgt dat je steen van het bord wordt gespeeld, ben je af. Het doel is als laatste op het bord overblijven door andere spelers af te snijden en van het bord te spelen.

  • Tokaïdo

Aantal spelers: 2-5

Complexity: low

Tokaïdo is een spel voor 2-5 spelers waarin de spelers het adembenemende Japan doorkruisen. De Tokaïdo is een legendarische reisroute langs de Oosterse Zee die loopt van Kyoto naar Edo (het huidige Tokyo). De route is bezaaid met mooie landschappen, leuke attracties en lekkere restaurantjes.

In het spel bewandelen de spelers deze route in 4 dagen met als doel de meest ervaringrijke reis te maken. Het spel biedt heel veel mogelijkheden om punten te verzamelen. Onderweg kan je de majestueuze bergen, de vredevolle kustlijnen en grote rijstvelden bewonderen, souvenirs kopen, relaxen in warmwaterbronnen, vrienden maken, tempels bezoeken… om op het einde van de dag te genieten van een heerlijke maaltijd. Echter, de spelers concurreren met elkaar om deze activiteiten te mogen doen. Doordat je nooit mag achteruitgaan op de route, moet er een constante afweging worden gemaakt. Je kan dicht bij de groep blijven, met het risico dat je niet de activiteiten zal kunnen doen die je wilt, of je kan een stuk voor de groep uit lopen, met het risico dat de anderen veel meer activiteiten dan jou zullen mogen doen. Na 4 dagen komen de spelers aan in Edo en wint diegene die het meest punten bijeen gesprokkeld heeft.

  • Takenoko

Aantal spelers: 2-4

Complexity: medium

Takenoko is een spel voor 2 tot 4 spelers waarin de spelers werken voor de Japanse keizer. Deze kreeg lang geleden een Reuzenpanda van de keizer van China als teken van de vrede. Het is aan de spelers om voor de panda te zorgen en zijn bamboe tuin te onderhouden.

In het spel probeer je zo veel mogelijk prestige te verzamelen ten opzichte van de keizer door opdrachten uit te voeren. Tijdens je beurt (na het gooien van de weerdobbelsteen), voer je 2 acties uit om dichter te komen bij het behalen van 3 soorten opdrachten. De eerste soort opdracht is het aanleggen van nieuwe stukken tuin, met als doel het vormen van patronen, om deze vervolgens te irrigeren door ze te verbinden met de centrale vijver. Een tweede soort opdrachten draait rond tuinieren. Door het verplaatsen van de tuinier probeer je bepaalde bamboesoorten te laten groeien tot op een gewenste hoogte. Ten slotte zijn er ook nog opdrachten waarbij de panda (and yes, he’s even cuter in real life than in the picture) specifieke soorten bamboe moet laten eten. De speler met de meeste punten zal uiteindelijk uitgeroepen worden tot winnaar!

  • Four Gardens

Aantal spelers: 2-4

Complexity: medium

Four Gardens is een spel voor 2-4 spelers waarin de spelers strijden voor de kroon van de zopas overleden koningin. Wie de rechtmatige opvolger zal zijn, zal door de Goden worden beslist. De koningin woonde in een mystieke Pagode, gebouwd om de Goden te eren. Vier prachtige tuinen omringen de constructie, elk behorend tot een God van 1 van de 4 seizoenen.

In het spel maken de spelers panorama’s van de tuinen. Het verzamelen van grondstoffen hiervoor gebeurt via een Pagode die centraal op tafel staat. De levels van de Pagode zijn roteerbaar en de zijdes die aan jouw kant zichtbaar zijn bepalen de grondstoffen die je krijgt. De volgorde waarin je aan je panorama’s werkt is uiterst belangrijk, aangezien een paneel van een panorama ELKE KEER punten oplevert als er een nieuw paneel in dat panorama wordt aangelegd. Het vervolledigen van panorama’s geeft je ook toegang tot upgrades die je kunnen helpen tijdens de rest van het spel. Degene die de Goden het meest weet te behagen, zal de nieuwe opvolger zijn.

  • Iki

Aantal spelers: 2-4

Complexity: high

Iki is een spel voor 2 tot 4 spelers dat zich afspeelt tijdens het Edo-tijdperk (17e – 19e eeuw) in Japan. We bevinden ons in Edo (voormalige naam van Tokyo), in de wijk Nihonbashi; een wijk die plaats biedt aan de meest bruisende markt van de stad, met tal van handelaars die uiteenlopende waren en diensten aanbieden: lantaarnmakers, drukkers, straatverkopers, tempura-verkopers, geisha’s… 

Het doel van het spel is het verzamelen van zo veel mogelijk Iki, een filosofisch concept dat men in die tijd beschouwde als levensideaal. In het spel doorloop je een volledig jaar in de hoofdstraat van Nihonbashi, waarbij je ambachtslieden inhuurt om in jouw winkels te werken. Door het aantrekken van klanten doen jouw mensen ervaring op, waardoor ze beter worden in hun ambacht en meer punten opleveren. Tegelijkertijd loop je ook zelf door de hoofdstraat op zoek naar interessante aankopen. Gezien vraag en aanbod op de markt sterk wijzigen tussen de seizoenen en door de continue dreiging van potentiële branden, is het in dit spel belangrijk om een flexibele strategie te hebben.

Gamemaster - 1 September 2023