← terug naar alle GOTM's

Historic Space Pirates of the Month!

Ziezo, dit is ‘em dan, de eerste GotM vanop Zweedse bodem. Ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik het wel wat mis, die dinsdagen. Hoe dan ook ga ik jullie vanop afstand proberen warm te maken voor opnieuw vijf spellen die zeker de moeite waard zijn om eens uit te proberen. Deze keer is het thema Historic Space Pirates, of historische spellen, space spellen en piraat-achtige spellen (maar dat klinkt niet zo cool…)


1.     Cartagena (2-5 spelers)
We vliegen erin met een spel dat ons terug brengt naar het jaar 1642, want toen ontsnapten enkelen onder leiding van piraten uit het fort van Cartagena. In dit spel probeer je hetzelfde te doen met jouw piraten om zo als eerste bij de sloep te eindigen en te kunnen ontsnappen, want extra plaats voor jouw tegenstanders is er niet. Doe dit aan de hand van kaarten te spelen waarbij je één van 6 symbolen gebruikt om vooruit te gaan en eventueel haasje-over te doen bij andere piraten. Echter de enige manier om meer kaarten te krijgen is om achteruit te gaan, dus de snelste zijn is daarom niet de beste keuze.


Weet jij het verhaal achter de naam van de Black Pearl (POTC)?


2.     Helios Expanse (3-5 spelers)
Van de zee-piraten gaan we naar de lucht-piraten (of ja ruimte-piraten). In Helios Expanse sta je aan het hoofd van een intergalactische beschaving en probeer je niet onder te doen voor jouw rivalen. Het doel is simpel, de beste zijn. Dit doe je door bewoonbare planeten te koloniseren, technologieën te onderzoeken en jouw leger uit te breiden voor oorlogstijd. Klinkt misschien als een bekend concept in de oren, want de oorspronkelijke visie van Helios Expanse was het bieden van een 4X ervaring in minder dan 60 minuten. Dit speel kan je leren op zo’n vijf minuten, dus zeker en vast een aanrader voor dit genre!


Battlestar Galactica, Stargate SG-1 of Star Wars?


3.     Ishtar (2-4 spelers)
Van het water, naar de lucht, tot in de wonderbaarlijke tuinen van Babylon. Wie het toch wat rustiger aan wilt doen kan zichzelf uitroepen tot tuinier en de droge woestijn omtoveren tot de hangende tuinen van Babylon. Of toch proberen. Om hierin te slagen moet je natuurlijk bloemen planten, keuzes maken, gems verzamelen en extra acties uitvoeren. Of je nu bomen wilt planten of dingen wilt verbeteren, het verzamelen van gems kan je niet vermijden. Verzamel deze voor jouw tegenstanders, huur nieuwe mensen in, blokkeer anderen en maak de juiste keuzes. Doe je dit allemaal beter dan de rest, dan kan je jou op het einde kronen tot beste groene-vingers-persoon (laten we zeggen dat een woord met vingers dat eindigt op -aar een beetje vreemd klonk…)


Hoeveel planten ben jij door gegaan tot die ene die wél blijft leven?


4.     West of Africa (2-5 spelers)
In de late middeleeuwen was de interesse voor de Canarische eilanden vervaagd. Er was noch goud noch zilver en de eilandengroep maakte geen deel uit van een handelsroute aangezien destijds deze handelsroute van Noord naar Zuid doorheen de Sahara verliep. In 1312 herontdekte Lancelotto Malocello deze eilandengroep waarop deze een eeuw later veroverd werd door de Spanjaarden. Zij zagen er echter wel het nut van in. Maar wat heeft deze geschiedenisles nu te maken met het spel? In West of Africa cultiveer je goederen, probeer je deze met winst te verkopen en zou nederzettingen te bouwen. Elke speler heeft een eigen deck met kaarten en acties om uit te kiezen maar de moeilijkheid van dit spel zit erin om rekening te houden met wat de anderen rondom jou van plan zijn. Want op veilig spelen is niet altijd een optie.

Zou jij op een boot(je) tot daar varen?


5.     Tudor (2-4 spelers)
En ook voor het vijfde spel op deze lijst keren we terug in de tijd, naar de tijd van Henry VIII (je weet wel, die ene…). Het begint al met het kiezen van een scenario kaart, deze bepaalt een aantal belangrijke regels en verandert het spel steeds. Tijdens het spel zelf zet je jouw Courtiers in om acties uit te lokken en toon je aan de hand van de positie van jouw ringen (aan bepaalde vingers) wat jouw interesses zijn doorheen het spel. Hecht niet te veel belang hieraan want als je niet op let dan kan iemand anders hiermee gaan lopen. Het doel is om zoveel mogelijk prestige te verzamelen voor jouw familie en te tonen wat je waard bent!


To Boleyn or not to Boleyn, that’s the question.

Gamemaster - 1 April 2023