Kallax Kast Klassiekers of the Month
Hopelijk hebben jullie kunnen genieten van onze vijf valentijnssuggesties want ook deze maand zitten er een aantal bangers tussen. Maart wordt een speciale maand met o.a. een pokernight! Voor mij wordt dit ook een interessant maand, aangezien ik eind maart vertrek richting Zweden voor mijn stage tot in juni. Ik ben ondertussen al volop aan het zoeken naar een actieve spellenclub daar, maar ik denk niet dat jullie te vervangen zijn. Daarom dat de volgende edities van de Game of the Month ook een persoonlijke bonusgame zullen hebben, zodat ik ook (vanop afstand) toch een beetje bij jullie ben! Hoe dan ook, bereid je voor want hier zijn ze dan!
1. Libertalia: Winds of Galecrest (1-6 spelers).
Alhoewel Libertalia genomineerd werd voor de Nederlandse Spellenprijs van beste advanced game 2022, is dit spel verre van geavanceerd wat het spelen betreft. Libertalia doet héél vele dingen goed. In Libertalia speel je als kapitein van een schip op zoek naar precious booty. Het spel wordt gespeeld over meerdere reizen (grote rondes) die steeds enkele dagen duren (kleine rondes). Je hebt in totaal 40 crew members die jou zouden kunnen helpen, waarvan er slechts 18 in totaal gespeeld zullen worden. Welke dit zijn varieert per spel en doorheen het spel moet je keuzes maken. Want eens gespeeld krijg je ze (waarschijnlijk) niet terug. Maak ‘de juiste’ keuzes en probeer je tegenstanders goed in te schatten, want elke keuze heeft gevolgen.
Zou jij een goede kapitein zijn?
2. Broom Service (2-5 spelers).
Met een Harry Potter-themed doop, kan een spel als broom service natuurlijk niet ontbreken. Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren door potions te bezorgen via jouw Broom Service. Het spel combineert geluk en skill aan de hand van kaarten en laat hier en daar zelfs wat ruimte voor gebluf. Er zijn zeven rondes met steeds vier beurten waarbij je vier van jouw tien kaarten speelt en de kans krijgt om één van twee acties te kiezen. Ga je voor de risicovolle actie waarbij je meer krijgt maar die anderen later nog van jou kunnen stelen, of de veiligere optie. Er zijn veel opties en het is aan jou om de beste eruit te halen en een betere takeaway voor potions te zijn!
Hoe zou jij jouw bezem noemen?
3. Pendulum (1-5 spelers)
Voor Pendulum moet je toch een beetje stressbestending zijn, want dit spel maakt namelijk gebruik van tijd. Je speelt als edelman die de Tijdloze Koning wilt opvolgen in Dünya. Pendulum is een worker-placer waarbij je jouw onderdanen opdraagt provincies uit te breiden en te stijgen op vier verschillende overwinningssporen. Tijd staat hierbij centraal want je moet ook effectief tijd gebruiken tijdens jouw acties. Balanceer de tijd die je spendeert bij het uitvoeren van jouw acties, het plannen en het analyseren. De winnaar zal de persoon zijn die alles kan balanceren, niet per se de snelste!
Wat doe jij als je tijd te kort hebt?
4. Rococo (2-5 spelers)
Rococo speelt zich af tijdens de heerschappij van Louis XV, een periode gevuld met weelderige feesten. Belangrijke individuen proberen elkaar steeds de loef af te steken. Met het grootste event op de planning binnen een aantal weken, komt iedereen naar jou met hun verzoeken. Een nieuwe jas hier, een nieuwe jurk daar, zelfs donaties ontbreken niet. Hier is veel meer aan de hand dan gewoon kleermakerspraktijken! Rococo is een deck-builder in Eurostijl die jou keuzes laat maken over hoe je jouw werknemers best in zet om dit evenement extra onvergetelijk te maken.
Zou jij graag in de 18e eeuw geleefd hebben?
5. Tzolk’in (2-4 spelers)
Tzolk’in introduceerde in 2012 een nieuw spelmechanic; dynamisch worker-placement. In Tzolk’in representeer je verschillende Maya stammen en zet je jouw arbeiders op een groot tandwiel waarbij door middel van het draaien aan dit wiel, jouw arbeiders andere locaties zullen bezetten. Je kan hen langer op dit wiel laten staan voor betere acties of terug nemen en opnieuw inzetten. Het aantal arbeiders is gelimiteerd dus keuzes maken is belangrijk. Er zijn veel manier om te winnen en het spel stopt wanneer het wiel één maal volledig rond is gegaan. Stel de goden gunstig en scoor punten!
Ironisch dat dit spel in 2012 is uitgebracht denk je niet?
Bonus: Scythe
Persoonlijk heb/had ik een kleine haat-liefde relatie met Scythe. Enerzijds is dit een fantastisch spel (rank 16 overall, rank 17 strategy) omwille van de herspeelbaarheid en combinaties die je mag verwachten alsook hoe visueel eenvoudig het spel is. Zo is het een typische WYSIWYG (voor onze tech fans) of voor zij die dat niet zijn; een spel waarbij je op elk moment kan zien wat je gaat krijgen/kunnen doen. Anderzijds is er een (vrij) steile leercurve, zeker wanneer mensen met ervaring worden samengezet met mensen zonder ervaring. Hoe dan ook ziet het er gewoon goed uit en heb je meer genoeg opties om er toch jouw eigen draai aan te geven. Het thema van Scythe is 1920s Europa in een naoorlogse strijd tussen verschillende groepen die aan de hand van robots strijden om zich terug op te bouwen. Ondertussen kan je op avontuur gaan, de mysterieuze fabriek onderzoeken of gewoon andere een kopje kleiner maken. Al bij al een spel vol verrassingen.
Ziezo, dit zijn ze dan. Opnieuw 5 fantastische spellen uit onze eigen spellenkast en ook hier is het nodig om onze peter Phil nogmaals te bedanken voor alle spellen die we van hem krijgen! Jullie zullen zeker gemist worden maar ik sta altijd open om eens wat online te spelen (BGA/…).
Tot volgende maand!
Gamemaster - 1 March 2023