← terug naar alle GOTM's

(Medieval) Games of the Month

December, de laatste maand van 2022 en dus ook de laatste editie van Game of the Month voor ’22. Ook deze keer zit er een thema in, alhoewel ik wel moet toegeven dat ik eerst had gehoopt iets met kerst/sneeuw/… te doen… Het thema van deze maand is dan ook de middeleeuwen, een koude tijd (net zoals de winter?) Voor veel spellen was én is de middeleeuwen nog steeds een grote bron van inspiratie en hopelijk kunnen de volgende vijf spellen jullie ook inspireren!

1. Munchkin (3-6 spelers)
Wat als je een card game maakt, die de problematiek en clichés van D&D probeert aan te kaarten (see what I did there) maar toch de interessante elementen ervan overneemt? Daal af in de dungeon, versla alles wat je tegenkomt, keer je ‘vrienden’ de rug toe, steel hun spullen, neem de schatten en zorg dat je weg komt. Wie zou er hier nu niet voor staan te springen? Munchkin is een award-winning card game met verschillende versies (en zelfs een board game (Munchkin Quest)). Kies een versie die bij jou of jouw groep past, stel jouw team samen en ontdek hoe jij het eerst tot level 10 geraakt.

Is Munchkin voor jou voldoende, of verkies je toch een D&D campaign?


2. Legends of Andor (2-4 spelers)
Ook de co-op fanaten worden beloond, en niet één keer maar zelfs twéé keer deze maand! Legends of Andor is een coöperatief avonturenspel waarbij een groep helden moet samenwerken om koninkrijk te beschermen van aanvallende hordes. Om de grenzen van Andor te beschermen, moeten de helden questen voltooien tijdens verschillende scenario’s. De moeilijkheid zit in het maken van de keuzes en het vooropstellen van prioriteiten, want Evil doesn’t wait for anyone…

Wie zou jij vertrouwen om samen Andor mee te beschermen?

3. Shadows over Camelot (3-7 spelers)

Altijd al een ridder van de ronde tafel willen zijn die misschien wel plannen heeft om de andere ridders verraden? In Shadows over Camelot kan het! In deze (semi-)coop probeer je aan de hand van het spelen van kaarten quests te voltooien en ondertussen te achterhalen wie de verrader is. Als er een verrader is tenminste… Er zullen keuzes gemaakt moeten worden waar niet iedereen blij mee zal zijn. Test je mede-ridders en zorg ervoor dat Camelot niet ten onder gaat. Want als dat gebeurt, is iedereen verloren.

Het pantser van Lancelot, de heilige graal of Excalibur verzamelen, welke zou jij het liefste doen?

4. Orléans (2-4 spelers)
De laatste keer dat ik dit spel speelde, was op de 24u, nadat ik al langer dan een dag wakker was. En als ik eerlijk ben, de spelregels werden misschien wel uitgelegd door Jarno, maar verwerkt in mijn hoofd werden ze in elk geval niet. In Orléans probeer je boeren, handelaren, ridders en meer te verzamelen en in te zetten op verschillende manieren. Elke groep heeft bepaalde voordelen en functies in het spel zoals geld verzamelen, acties verbeteren, wetenschap verbeteren en meer. Je bent echter niet de enige persoon die plannen heeft om deze mensen in te zetten voor hun voordeel. Er zijn veel manieren om te winnen en nog meer manieren om al jouw rekruten in te zetten.

Wat lijkt jou de ideale samenstelling om Orléans in te palmen?

5. Root (2-4 spelers, tot 6 met de Riverfolk uitbreiding)
Root is een spel voor avontuur en oorlog waarin de spelers strijden om de controle van de wildernis tussen hun gebieden. Dit unieke spel omarmt asymmetrie en balanceert voor- en nadelen op een fijne manier. Elke speler krijgt een unieke factie met eigen acties en een persoonlijke voorwaarde om te winnen. Root komt steeds vernieuwend uit de hoek en slaagt erin om een relevante war-game in een toegankelijk jasje te steken. Leuke meeples gegarandeerd.

Welk volk zou jij wel willen vertegenwoordigen en naar de overwinning leiden?

Vijf middeleeuws-geïnspireerde spellen later zijn we jammer genoeg aan het einde van deze Game of the Month. Bij deze wil ik jullie graag bedanken voor het enthousiasme de afgelopen weken en hoop ik dat mijn maandelijkse suggesties al als inspiratie hebben kunnen dienen. Willen jullie graag één van de afgelopen spellen spelen, laat het dan zeker weten.

Fijn eindejaar en succes met ‘den blok’!

Warme groeten
Jullie GM

Gamemaster - 1 December 2022